spot_img
10.1 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Japonia – partener de tradiție al Festivalului internațional de teatru de la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Încă de la primele ediții ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, una dintre țările participante, transformată de-a lungul anilor în partener permanent al festivalului, a fost Japonia. Peste 100 de producții japoneze au fost prezente la Sibiu care au adus în fața iubitorilor de teatru cele mai mari nume ale scenei nipone: Kanzaburô Nakamura al XVIII-lea, Hideki Noda, Kazuyoshi Kushida, Akihiro Yamamoto. Ediția online a festivalului de teatru sibian din anul pandemic 2020 a stabilit și un record de audiență din partea publicului japonez – peste 100.000 de spectatori au vizionat spectacolele și conferințele difuzate în programul transmis timp de 10 zile de la Sibiu devenind a doua țară, după România, în topul generat de platforma folosită pentru transmisiuni.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, pe parcursul celor 29 de ani de colaborare cu comunitatea artistică și academică din Japonia, s-a transformat într-un puternic ambasador care a cucerit audiențele din amfiteatre și săli de spectacol prin conferințele speciale susținute de managerul și actorul Constantin Chiriac și prin spectacolele Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu. Recunoașterea calității și contribuției românești în cadrul acestui parteneriat a venit în anul 2015 când domnul Constantin Chiriac a primit la Tokyo Premiul Japonia oferit de familia imperială niponă, distincție dublată în 2016 de Premiul Ministrului Afacerilor Externe din Japonia și triplată, patru ani mai târziu, de Order of the Rising Sun with Golden Rays and Ribbon oferit de Guvernul Japoniei și Familia Imperială Niponă. În același timp, cele mai puternice organizații și fundații din domeniul culturii și artelor spectacolului au devenit partenere ale școlii, teatrului și festivalului de la Sibiu – Tokyo Metropolitan Theatre, EU-Japan Fest Japan Committee, Tokyo University, Waseda University ș.a.

Școala de arte ale spectacolului din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, născută sub tutela Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu și a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se bucură în fiecare de an de bursele și schimbul academic cu universitățile de arte din Japonia. Poate cea mai spectaculoasă vizită a studenților niponi la Sibiu, a avut loc în primăvara anului 2020 când, în plină pandemie, un grup de 50 de studenți la actorie de la Tokyo au participat la o sesiune de workshop-uri alături de studenții sibieni. Un schimb cultural extrem de valoros în care japonezii au învățat și recitat poezie românească în timp ce românii au intonat din haiku-uri din literatura japoneză.

Spectacolele și creatorii de teatru sibieni au cucerit publicul de la Tokyo, Osaka, Nagoya și Matsumoto. Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu a prezentat spectacolele: ”Idiotul”, ”Nora”, ”Lulu”, ”Oidip”, ”Călătoriile lui Gulliver”, iar echipa de creatori ai ultimelor două titluri au fost invitați, de trei ori în ultimii cinci ani, să monteze la Tokyo Metropolitan Theatre. Regizorul Silviu Purcărete, compozitorul Vasile Șirli și scenograful Dragoș Buhagiar s-au bucurat de un succes uriaș cu producțiile ”Richard al III-lea” în anul 2017 și ”Visul unei nopți de vară” în 2020, ei urmând să monteze în toamna anului 2022 cel de al treilea titlu – ”Avarul” de Moliere. Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu are la rândul său în portofoliu două spectacole de teatru semnate de mari nume ale scenei japoneze – ”Fantoma e aici” în regia lui Kazuyoshi Kushida și ”O poveste japoneză” în regia lui Masahiro Yasuda.

Parteneriatul strategic dezvoltat între Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu , Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală și Japonia culminează cu turneul nipon din perioada 3 – 14 octombrie 2022 la care va participa spectacolul ”Povestea prințesei deocheate”. Creată de echipa teatrului din Sibiu, împreună cu tripleta de mari artiști români – regizorul Silviu Purcărete, compozitorul Vasile Șirli și scenograful Dragoș Buhagiar, piesa de teatru kabuki poate fi considerată oglinda perfectă a unei povești unice de respect, valoare, credință și recunoștință născută în cele peste două decenii de schimb cultural neîntrerupt. În 2021, la cea de a XXVIII-a ediție a festivalului, ministrul de externe al Japoniei, Excelența Sa domnul Toshimitsu Motegi scria: ” For more than 25 years, the Sibiu International Theatre Festival, one of the three largest international theatre festivals in Europe, has hosted a variety of Japanese theatre companies’ performances and events related to Japan with the participation of renowned Japanese artists and academics. The strong connection between Japan and the Theatre Festival is reflected in the Sibiu Hall of Fame, which includes multiple Japanese names of those who have made significant contributions to the Festival.”

Teatrul a adus Japonia la Sibiu și a reușit să construiască cel mai lung și mai solid pod peste continente conectând una dintre cele mai vechi și mai mari culturi ale lumii la valorile creației și imaginației românești.

Personalități ale culturii japoneze pe Aleea Celebrităților:

De-a lungul timpului, Sibiul a fost martorul şi beneficiarul aportului extraordinar adus de numeroasele personalităţi culturale şi artistice la dezvoltarea Sibiului aşa cum îl cunoaştem azi. Fiecare dintre aceste personalităţi are o poveste distinctă şi extraordinară, care o leagă de destinul Sibiului şi care rămâne ţesută în fibra intimă a comunităţii. Aleea Celebrităţilor este gândită ca un loc permanent de celebrare și de recunoaştere a acestor contribuţii, reprezentând un tribut adus realizărilor în domeniul cultural și artistic din Sibiu sau în legătură cu acesta.

Din 2013, de când s-a născut acest proiect, numeroase personalități din domeniul artelor spectacolului, au fost onorați la Sibiu, în cadrul FITS: Kanzaburo Nakamura XVIII – 2013, Kazuyoshi Kushida – 2015, Hideki Noda – 2018 și YOSHI OIDA în 2021.

Nakamura Kanzaburo al XVIII-lea

Nakamura Kanzaburo al XVIII-lea este unul dintre cei mai talentaţi şi iubiţi actori japonezi. Născut în 1955, şi-a făcut prima apariţie pe scenă ca Nakamura Kankuro al V-lea în aprilie 1959 şi îşi păstrează acest nume timp de o jumătate de secol, până în martie 2005 când succede cu numele de Nakamura Kanzaburo în Teatrul Kabuki-za din Tokyo. Ca un actor complet atât în roluri de bărbat („Tachiyaku”) cât şi de femeie („Onnagata”), Kanzaburo este sinonim cu Kabuki în Japonia zilelor noastre, deşi numele de Kanzaburo datează de la mijlocul sec. al XVII-lea şi este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai prestigioase nume ereditare în Kabuki. După adoptarea numelui de Kanzaburo, în diverse oraşe din Japonia, au avut loc ceremonii „shumei” de preluare a numelui, timp de aproape 2 ani, iar în 2008 artistul joacă pentru prima dată în afara Japoniei sub numele de Kanzaburo, la Lincoln Hall Festival, după prima vizită în SUA din iulie 2004, când jucase sub numele de Kankuro, în Boston, New York şi Washington D.C., ca lider al companiei Heisei Nakamura-za. Kanzaburo a jucat alături de cei doi fii ai săi (Nakamura Kantaro al VI-lea şi Nakamura Shichinosuke al II-lea) în 11 spectacole în New York, dintre care primul a fost o interpretare a faimosului dans Renjishi. De asemenea, a jucat în Londra, Anglia (1991), în Stockholm, Suedia (1998), în Lyon, Franţa (2000), în Berlin, Germania (2008) şi în multe alte oraşe din întreaga lume. Pe 5 decembrie 2012, Kanzaburo moare în Tokyo.

Kazuyoshi Kushida

Kazuyoshi Kushida (n. 1942), este actor, regizor și director artistic al Matsumoto Performing Arts Centre. După ce studiază la școala de actorie Haiyu-za, în anul 1965 se alătură companiei de teatru Bungaku-za. Un an mai târziu înființează compania Jiyu Gekijo împreună cu Makoto Sato, Ren Saito și Hideko Yoshida și începe să realizeze spectacole de teatru tradițional, cele mai cunoscute fiind Maboroshi no Suizokukan (1976), Motto Naite-yo Flapper (1977), Shanghai Rhapsody (1979) și Cusco (1982). Din anul 1985 începe să lucreze pentru deschiderea Bunkamura Theater Cocoon, de la planul arhitectural, până la strategia artistică. După inaugurarea teatrului, în 1989, Kazuyoshi Kushida semnează un contract de franciză cu On-Theater Jiyu Gekijo – pe care continuă să-l conducă – și introduce sistemul de repertoriu. Din acel moment lucrează intens pentru Theater Cocoon și realizează un program prin care o nouă producție a spectacolului Visul unei nopți de vară este pusă în scenă în fiecare an, de un regizor diferit. Ulterior inițiază seria de spectacole Cocoon Kabuki, în colaborare cu faimosul actor Kanzaburo Nakamura XVIII. Din anul 2000 este profesor la Departamentul de Artă Teatrală al Nihon University, iar din aprilie 2003 devine director artistic și administrativ al Matsumoto Performing Arts Centre. În anul 2007 câștigă prestigiosul premiu Yomiuri Drama Grand Prix pentru Cel mai bun regizor, cu spectacolul Tokaido Yotsuya Kaidan–Kita, a șaptea producție din seria spectacolelor Cocoon Kabuki. În 2008 primește Medalia de Onoare (panglică purpurie) din partea guvernului japonez, pentru merite artistice și academice.

Hideki Noda

Dramaturg, regizor, actor. S-a născut în Nagasaki în 1955; în iulie 2009, a fost numit director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre, iar în prezent, predă la Tama Art University. Noda a înființat prima sa companie de teatru, Yume no Yuminsha (Dreaming Bohemian), când încă era student la Universitatea din Tokyo, și a produs multe spectacole apreciate.

În 1992, a plecat să studieze la Londra. La întoarcere, în 1993, a pus bazele companiei de producție NODA MAP. De atunci, a creat multe spectacole de succes, precum: Kill, Pandora no kane (Pandora’s Bell), Oil, Akaoni (Red Demon), THE BEE, THE DIVER, Caractere, Egg, Gekirin și Footprint Princess. A colaborat cu actorul kabuki Nakamura Kanzaburo XVIII, a adaptat piese kabuki și a regizat pro- ducții bazate pe versiuni originale proprii ale unor piese Kabuki, cum ar fi: Tragedy of Togitatsu, Nezumikozo etc. În plus, Noda se implică activ în producții internaționale, colaborând cu actori britanici, thailandezi și coreeni. A câștigat multe premii importante de teatru în Japonia, inclusiv Premiul Asahi (2009). În octombrie 2009, a fost numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), iar în iunie 2011, a fost decorat cu medalia cu panglică purpurie pentru contribuția sa la educație și cultură. A fost în multe turnee peste tot în lume.

Yoshi Oida

„Yoshi Oida (n. 1933) este un regizor și actor de teatru și film emblematic de origine japoneză care s-a afirmat pe scena occidentală. Specialist în tehnicile Noh, Kabuki și Bunraku, Yoshi Oida a devenit în 1968 primul membru al companiei internaționale de teatru conduse de Peter Brook. Mai târziu, a regizat peste 50 de spectacole inspirate din repertoriul nipon și universal, impunându-se prin viziunea sa inedită care îmbină estetica orientală cu exigențele teatrului european. Pentru meritele sale deosebite în zona artelor spectacolului, Yoshi Oida a fost onorat cu titlurile de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (în 1992), Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor (în 2007) și Comandor al Ordinului Artelor și Literelor (2013), distincții oferite de Ministerul Culturii din Franța.”

Programul de voluntariat

Unul dintre pilonii de creștere și dezvoltarea a relației cu Japonia este programul de voluntariat care a debutat în anul 2006, la ediția a XIII-a a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Cu un vârf de participare de 600 de voluntari români și străini la ediția din 2019 a evenimentului, programul a devenit un model pentru comunitatea teatrală din toată lumea. Din 2008, Festivalul de Toamnă de la Takayama, Japonia – oraș înfrățit cu Sibiul, grație Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, invită an de an voluntari sibieni la evenimentul din Țara Soarelui Răsare.

EU-Japan Fest s-a alăturat FITS și Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană – 2007 datorită viziunii și creditului acordat dimensiunii voluntariatului.

În anul 2009, Primăria orașului Takayama, Japonia, a trimis un număr de 15 voluntari. În 2010, Mayumi Taniguchi a venit pentru prima dată la Sibiu, reprezentând alături de alți 3 voluntari orașul natal Takayama. Mayumi a revenit în fiecare an de atunci, iar în 2014 a devenit coordonatoarea voluntarilor internaționali. În 2012, orașele Takayama și Sibiu au devenit orașe înfrățite. Mayumi sprijină întărirea relațiilor de colaborare dintre cele două orașe. Astfel, în 2015 și 2016, cu ajutorul FITS, TNRS, al Primăriei Sibiu și Takayama, precum și al Ambasadei Române la Tokyo și al Colegiului Național Gheorghe Lazăr Sibiu, 5 voluntari români FITS au devenit voluntari ai Takayama Autumn Festival datorită proiectului STEP (Sibiu – Takayama Exchange Project). Acest proiect a debutat în 2009, când 3 voluntari sibieni au participat pentru prima dată la Takayama Autumn Festival.


SPAF (Seoul Performing Arts Festival, cea mai importantă bursă pentru artele spectacolului din Asia) a început colaborarea cu FITS în 2012, trimițând la FITS cel mai bun voluntar premiat. În 2016, SPAF și FITS au încheiat un parteneriat pentru 3 ani în vederea răsplătirii voluntarului desemnat ca fiind cel mai dedicat în realizarea sarcinilor SPAF, fiind răsplătit cu experiența de a fi voluntar în cadrul FITS în anul următor.

FOTO: Sebastiam Marcovici, Mae.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda