spot_img
3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

REPORTAJ: Cum s-a văzut inaugurarea sediului firmei NTT Data, prilej de debut al Festivalului Internaţional de Teatru

Știri din Județ

Publicitate

Teoretic cultura şi mediul de afaceri îşi dau mâna mai ales la capitolul finanţare. Adică ultimii finanţează actele culturale. Uneori. Dar astăzi am fost invitat să asist la inaugurarea oficială a noului sediu al firmei NTT Data din Sibiu, prilej cu care s-a dat şi startul Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu. Asocierea celor două evenimente mi s-a părut ciudată, primul fiind pur de marketing economic, al doilea unul cultural. Dar am aflat şi de ce.

Situat pe strada Şerbota, noul sediu NTT Data din Sibiu este de fapt funcţional de la finele anului trecut. Dar directorul pe România al firmei japoneze de IT, a decis să folosească un prilej ca FITS pentru a inaugura oficial sediul. Motivul declarat este legătura firmei cu Japonia, unde este sediul central, combinată cu vechea colaborare a Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu cu Japonia. Şi de aici asocierea celor două evenimente.

La sediul NTT DATA din Sibiu au fost primiţi cu şampanie, covor roşu parteneri de afaceri, colaboratori, dar şi politicieni şi invitaţi speciali. Centrul atenţiei a fost pe Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la Bucureşti, care a sosit într-o limuzină însoţit de trei consiliere. A fost primit de un director NTT DATA venit special de la Tokyo pentru eveniment.

Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Bogdan Trif, deputat, Corina Bokor, viceprimar al Sibiului, Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii, generalul Ghiţă Bârsan, comandantul Garnizoanei Sibiu, Kerstin Ursula Jahn, consulul Germaniei la Sibiu, rectorul ULBS, Sorin Radu, directorul Muzeului ASTRA, Ciprian Ştefan au fost doar câteva din personalităţile prezente.

Panglica şi leşinul

Cum inaugurarea sediului NTT DATA s-a făcut în curtea din faţa uşii principale, căldura şi-a spus cuvântul. Cei prezenţi au căutat cu disperare umbra pe marginea clădirii. Răcoritoarele servite şi atenţia organizatorilor la detalii a fost de apreciat. De o parte şi de alta a covorului roşu au fost fete îmbrăcate în costume tradiţionale româneşti şi japoneze. În timpul celor două discursuri ale reprezentanţilor NTT DATA, uneia dintre fete i s-a făcut rău de la căldură.

Apoi a urmat tăierea cu foarfeci aurite a tradiţionalei panglici şi invitarea oaspeţilor în sediu. Am remarcat că firma NTT DATA este acum japoneză, dar filiala din România are o istorie locală. Daniel Metz a înfiinţat în anul 2000 o firmă de IT, numită EBS. Aceasta s-a dezvoltat şi în 2006 a deschis o filială la Sibiu. Aici se pare că a găsit oameni de calitate pentru că dezvoltarea a fost accelerată. Doar la Sibiu a schimbat 4 sedii în decursul anilor, datorită măririi portofoliului de clienţi şi a numărului de angajaţi. Metz este din Cluj, unde a pus bazele firmei, dar Sibiul reprezintă principalul centru din România. După ce a vândut, în 2013, firma japonezilor de la NTT DATA, Metz a rămas preşedintele Consiliului de Administraţie pe România. De anul trecut CEO-ul pe România (adică director general) este Maria Metz, fost soţie a lui Daniel Metz. Ambii au fost prezenţi la Sibiu şi au tăiat panglica alături de directorul filialei Sibiu şi directorul NTT DATA, venit din Japonia.

Teatru japonez şi recital în engleză marca Chiriac

Pentru a marca şi debutul FITS 2022, invitaţii au fost poftiţi la etajul 6. Unii au ales să aştepte la rând la cele două lifturi. Dintre VIP-urile prezente, doar generalul Bârsan a ales să urce pe scări toate etajele. La sala de conferinţe a fost prezentat un scurt spectacol de teatru japonez. Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu şi al FITS a ţinut un discurs pe care l-a început cu recitarea de versuri în engleză. Am remarcat că şi engleza lui semăna cu cea vorbită de japonezii prezenţi la eveniment. Au urmat discursurile lui Daniel şi Maria Metz şi ale ministrului Culturii, Romaşcanu. De altfel, ministrul Culturii nu apărea deloc în invitaţiile oficiale şi program, el, se pare, fiind venit neanunţat. Au mai fost şi discursurile ambasadorului Japoniei şi a directorului NTT DATA din Tokyo. Apoi invitaţii au fost poftiţi la un bufet care conţinea şi unele mâncăruri specific japoneze, dar nu sushi. Pe partea de protocol, firma angajată pentru eveniment şi-a făcut treaba ca la carte de la primirea invitaţilor, servirea de băuturi, bufet, îndrumarea invitaţilor prin sediul firmei.

VIP-uri stinghere şi sociabile

Înainte şi după programul de inaugurare a sediului şi FITS am observat relaţionarea dintre personalităţile locale şi centrale prezente. Reprezentanţii din servicii şi armată sunt buni prieteni. Deputatul Trif nu a avut prea multă companie şi a fost mutat de pe scaun mai la margine, dar şi-a găsit rapid partener de discuţie în rectorul ULBS, Sorin Radu. Consulul Germaniei, doamna Jahn a fost aşezată lângă generalul Bârsan. Doar dânsa purta mască pe faţă. Evident, în primul rând au stat oaspeţii japonezi alături de Hurezeanu şi ministrul Culturii. Daniela Cîmpean a stat alături de Ciprian Ştefan, directorul Muzeului ASTRA. Am remarcat înainte de eveniment cum preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu s-a întreţinut minute bune cu Emil Hurezeanu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului