spot_img
10.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Video-Foto: În premieră la Sibiu au fost expuse gravuri realizate de artistul spaniol Francisco Goya

Știri din Județ

Publicitate

Vineri, 24 iunie 2022, de la orele 12:00, în curtea a II-a a Palatului Brukenthal din Piața Mare, nr. 4 a avut loc vernisajul expoziţiei Goya și Dali, Blestemul Războiului. Zeci de sibieni și nu numai au luat parte la eveniment.

Invitați de seamă la vernisaj

La eveniment au fost prezenți directorul Muzeului National Brukenthal, profesorul Sabin Luca, Alexandru Constantin Chituță, deputatul PNL Raluca Turcan,  profesorul universitar român stabilit la Paris – George Banu, artistul Dragoș Pătrașcu, avocatul George Șerban, Ministrul Culturii Lucian Romașcanu, Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu, dr. Aurica Ichimdirector al Muzeului Municipal ”Regina Maria” Iaşi și viceprimarul Sibiului – Alexandru Dumbravă.

Gravurile lui Goya suscită interesul cunoscătorilor dar și al celor care le văd pentru prima dată, atât prin valoare artistică, calitățile tehnice, dar și prin mesajul moral transmis, cel mai cunoscut fiind Somnul rațiunii naște monștri. Prin opera sa, Goya ne arată că arta trebuie să se ridice împotriva erorilor și viciilor omenești. Alături de gravurile lui Goya din temele Tauromaquia, Dezastrele Războiului și Capricii vor fi expuse și lucrări realizate de Dali inspirate din lucrările lui Goya, ce aparțin colecționarului George Șerban. Salvador Dali a fost impresionat de opera compatriotului său, astfel că a decis să interpreteze celebra serie a Capriciilor, supunând fiecare lucrare la elemente artistice specifice Dali.

Opera lui Goya, poate la fel de actuală ca în vremea sa, a fascinat întotdeauna generațiile. Obiceiurile ilustrate și cruzimea omnipreznetă, combinate cu abuzul unor pături sociale, evocă în continuare emoții puternice vizitatorului.

Sibienii au putut admira în premieră gravuri realizate de artistul spaniol Francisco Goya.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda