spot_img
11.8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

ANALIZĂ: Cum s-au împărţit banii din Programul de investiţii Anghel Saligny în judeţul Sibiu. Cine a luat grosul!

Știri din Județ

Publicitate

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat vineri că încă trei judeţe vor primi finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” – Brăila, Gorj şi Sibiu. Ministerul a prezentat lista investiţiilor care au primit bani şi sumele alocate. În majoritatea cazurilor sumele sunt mai mici, decât cele cerute. Dacă edilii din judeţul Sibiu au cerut peste 4 miliarde de lei, au primit puţin peste 900 de milioane, adică de peste 4 ori mai puţin.

„Prioritare au fost, şi de această dată, asigurarea apei potabile în localităţi şi a reţelelor de canalizare, iar drumurile vor fi reabilitate doar dacă aceste două categorii de utilităţi sunt realizate. Îi asigur pe locuitori că fiecare localitate care a depus cerere va primi finanţare pentru cel puţin o investiţie”, a declarat Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă.

Cum a împărţit ministerul banii în judeţul Sibiu

Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, asigură serviciile de bază în localităţi (apă, reţele de canalizare şi de gaze) şi reabilitează drumurile şi podurile.

Unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Sibiu vor primi finanţare pentru 93 de investiţii, în valoare totală de 930.693.157,74 lei.

La o analiză făcută de ziarul SIBIU INDEPENDENT reiese că principalul câştigător este Consiliul Judeţean Sibiu. Aceştia au primit pe două proiecte de drumuri fix 140 de milioane de lei, adică 15% din bugetul total alocat întregului judeţ. Consiliul Judeţean Sibiu va realiza din aceştia bani proiectele „Modernizare DJ 106A Sibiu-Păltiniș-Șanta” şi „Reabilitare drum județean DJ141C- limită județul Alba – Broșteni – Bogatu Român – intersecție DJ107B”. Drumul spre Păltiniş primeşte peste 20 milioane de EURO.

Top 10 proiecte în judeţul Sibiu

După cele două proiecte ale Consiliului Judeţean Sibiu care ocupă locurile 1 şi 2 în clasamentul judeţului după sumele aprobate, pe locul 3- 6 sunt la egalitate cu aceeaşi sumă de 29,2 milioane lei fiecare comunele Jina, Poiana, Şeica Mare şi Vurpăr. Toate patru au depus proiecte de lucrări hidroedilitare. Comuna Sadu a primit şi ea mulţi bani, 28 milioane lei pentru proiectul „Extindere rețea de canalizare menajeră în comuna Sadu, cartier Tocile”.

Municipiul Sibiu se clasează abia pe locul 8 cu proiectul „Reabilitarea și extindere poduri Peco șoseaua Alba Iulia” care a primit 25,6 milioane lei. Urmat de oraşul Cisnădie cu „Modernizare străzi în oraș Cisnădie, județul Sibiu – pachet nr. 1” în valoare de 17,39 milioane lei. Trebuie precizat că Cisnădia a depus mai multe proiecte de modernizare străzi pe diferite pachete, din care doua două au fost aprobate. Clasamentul primelor 10 proiecte este încheiat de comuna Merghindeal cu proiectul „Sistem de canalizare menajeră în localitățile Merghindeal și Dealu Frumos”, evaluat la 17 milioane lei.

Printre câştigători şi A.D.I.

Poate cel mai interesant proiect este cel depus de A.D.I. „Zona Metropolitana Sibiu” prin lider comuna Șelimbăr. Primarii din comunele vecine Sibiului, aliaţi în această asociere au reuşit primul mare proiect comun acela de a realiza un drum de legatură între comunele Șelimbar și Roșia, în valoare de 12,66 milioane lei. În această asociere municipiul Sibiu nu a dorit să intre.

Unele localităţi au câştigat două sau trei proiecte, altele unul şi unele niciunul.

Municipiul Mediaş a primit aprobare pentru 5 proiecte. Dar sumele adunate ajung abia la 20,9 milioane lei. Proiectele includ reabilitări de străzi şi modernizări de reţele de apă. Spre comparaţie, comuna Porumbacu de Jos a primit aceeaşi sumă pe 3 proiecte.

Codaşi la primit bani

Cele mai slab finanţate proiecte din judeţ sunt în comuna Blăjel, pentru reţeaua de apă din satul Romaneşti, urmat de asfaltare drumuri în satul Saroş pe Târnave ce aparţine de Dumbrăveni şi proiectul „Reabilitarea strada Gheorghe Pop de Băsești” din Mediaş. Fiecare a primit în jur de 300.000 de euro.

SIBIU INDEPENDENT vă prezintă lista completă a celor 93 de proiecte aprobate în judeţul Sibiu. Pe ultima coloană am calculat valoarea proiectelor în EURO.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…