spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

ABANDON: Cimitirul evreiesc de lângă centrul Sibiului

Știri din Județ

Publicitate

Un trecător neavizat nici nu mai poate observa că, în apropierea Centrului Istoric al Sibiului există un cimitir evreiesc. Situat, peste Podul Gării, la intersecţia străzilor Calea Guşteriţei cu strada Macaralei, găsim, acoperit de o vegetaţie luxuriantă, cel mai vechi cimitir evreiesc din Sibiu.

Deschis la 1 iulie 1855, cimitirul evreiesc din această locaţie a funcţionat până în anul 1907. Apoi o secţiune evreiască a fost deschisă în cadrul Cimitirului Municipal din Calea Dumbrăvii. Comunitatea evreiască de la Sibiu a scăzut în perioada comunistă, după Revoluţie ne mai fiind mai mult de 20 de persoane de etnie în oraş.

Cimitirul evreiesc de pe Calea Guşteriţei nu este monument istoric. Anul trecut, peste drum de acesta, când s-au efectuat săpături pentru fundaţiile noilor blocuri de pe fost platforma Balanţa, au fost descoperite acolo multe resturi umane, semn că a existat un cimitir şi în acea zonă.

La ora actuală, înconjurat de un gard vechi de beton, cu urme de sârmă ghimpată pe alocuri, cimitirul evreiesc este o ruină. Lipsa totală de întreţinere a acestuia de către comunitatea evreiască, ar trebui, în mod normal, sancţionată de Primăria Sibiu. Conform unei hotărâri de Consiliu Local Sibiu din 2017, actualizată în 2021, orice teren neîngrijit de pe raza municipiului Sibiu, atrage sancţiuni proprietarilor şi chiar mărirea impozitului.

Din păcate, cimitirul evreiesc, care ar trebui să fie un reper istorico-turistic a ajuns acum o ruină şi un spaţiu dizgraţios aproape de Centrul Istoric al Sibiului. Pietrele funerare nu se mai văd, fiind acoperite de vegetaţie. Dimensiunea pomilor şi plantelor crescute aici denotă faptul că de ani buni nu s-a mai făcut ordine în această locaţie.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri