12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Guvernul pune piedică noului Spital de la Sibiu

Știri din Județ

Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, anunţa de curând într-o conferinţă de presă demararea primilor paşi pentru licitaţiile de construire a noului Spital Judeţean Sibiu. Dar recunoştea că banii nu există încă, aşteptând ca finanţarea să vină din PNRR şi un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii, realizat de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene. Astăzi, Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul privind accesul autorităţilor locale la banii pentru sănătate din PNRR. Surpriză: Spitalul Judeţean Sibiu NU se încadrează!

Ministerul Sănătăţii argumentează că a promis UE să construiască 25 de spitale şi are alocaţi prin PNRR pentru aceasta un total de 1,72 miliarde de Euro. Dar a primit 49 de proiecte de la autorităţile locale care însumează peste 3 miliarde de Euro. Aşa că principalul criteriu de departajare a proiectelor va fi suma maximă a proiectului: cele ieftine vor primi banii! Ministerul a decis că un proiect pentru a trece de prima fază de selecţie trebuie să fie evaluat la maxim 206,88 milioane Euro. Spitalul Judeţean Sibiu este evaluat la 500 de milioane de Euro fără TVA.

Cel mai avansat proiect, totuşi defavorizat

Proiectul Spitalului Judeţean Sibiu este considerat cel mai avansat din punct de vedere al documentelor, proiectării şi aprobărilor. Consiliul Judeţean Sibiu a iniţiat chiar şi procedurile pentru demararea licitaţiei de construire. Fără să aibă banii necesari, a introdus o clauză suspensivă: lucrările vor începe la sosirea banilor.

Dacă proiectul iniţiat acum de Ministerul Sănătăţii trece de decizia Guvernului, Spitalul Judeţean Sibiu riscă să piardă finanţarea PNRR. Ori aceasta reprezenta grosul banilor din totalul bugetului. Nici cealaltă sursă de finanţare NU este sigură. Împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) se negociază la ora actuală la nivelul Guvernului. Conform surselor SIBIU INDEPENDENT reprezentaţii Băncii s-au întâlnit deja cu o delegaţie de la Consiliul Judeţean Sibiu şi au apreciat proiectul. Dar banii de la BEI vor fi acordaţi, în principal, ca şi sursă de co-finanţarea a proiectelor aprobate prin PNRR, ne-au declarat surse din Guvern. Conform aceleiaşi metodologii propusă de Ministerul Sănătăţii proiectele de spitale aprobate prin PNRR vor putea avea doar 20% cotă de co-finanţare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri