spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Procurorii DNA și frica de balene

Știri din Județ

Publicitate

Ați remarcat probabil și voi că, în ultimii ani, procurorii anticorupție anunță rețineri și trimiteri în judecată doar în cazuri minore de corupție. Multe din cauze nici nu se finalizează în instanță cu condamnare. Oare au dispărut „balenele” din sistemul românesc? Marii corupți ai țării au fost toți anihilați?

Cazul prezentat astăzi de procurori cu prinderea unei angajate de la Finanțele din Sibiu pentru că cerea sume între 100 și 720 de lei pentru a oferi formulare și consultanță este de râsul curcilor. Mai ales că plângerea se pare a venit chiar de la instituția în cauză. Cazul peștișorului corupt de la Sibiu nu este singular. Procurorii anunță periodic că a mai prins câte unul cu mită de 10.000 de euro sau 3.000 de lei.

În cazul de la Sibiu, funcționara respectivă, cu un avocat bun, va demonstra că nu este vorba de mită. Poate de alte articole din codul penal. Sau poate cu un avocat foarte bun va demonstra că este nevinovată. Dar de finalizarea în favoarea nevinovatului a procesului nu vom mai auzi. Pentru că acestea nu se comunică presei. Doar cauzele soluționate cu condamnare.

Pe mesele procurorilor DNA de la Alba Iulia și de la București stau și mari dosare de corupție. Unele și din județul Sibiu. Există și alte plângeri. Dar toate trenează cu anii. Atât de mult, că unele ajung să se prescrie. Iar „balenele” scapă.

Cine crede că marea corupție în România s-a eradicat, se înșală. Mai degrabă, micile cazuri de corupție sunt tot mai rare. Și tot mai mici. Degeaba vor să ne arunce praf în ochi procurorii cu cazuri de medici, funcționari sau oficiali care iau câteva sute de lei șpagă. Acestea sunt mizilicuri. Asta, poate, ca să nu vedem marile cazuri de corupție care nu ajung, adesea, nici măcar în faze de urmările penală.

Publicitate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri