7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Focar de Pestă Porcină Africană la Hosman

Știri din Județ

Ca urmare a confirmării unui un focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Hosman a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat și aprobat planul de măsuri pentru controlul bolii Pestă Porcină Africană, pentru care s-au stabilit următoarele:

-Începând cu data de 31.08.2022 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea HOSMAN cu orază de 3 km, incluzând localitatea: HOSMAN.

-Începând cu data de 31.08.2022 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea HOSMAN, cu o rază de 10 km (cuprinde și zona de protecție),incluzând localitățile: NOCRICH, MARPOD, ILIMBAV, FOFELDEA, COLUN, GLAMBOACA, PORUMBACU DE JOS, SACADATE, NUCET, CORNATEL, ROSIA, TICHINDEAL și VURPAR din județul Sibiu.

-S-a decis uciderea suinelor existente în exploatație, în număr de 6 capete tineret porcin, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”, acțiune efectuată în dimineața zilei de 31.08.2022, în vederea limitării răspândirii bolii. Neutralizarea cadavrelor existente (8capete porcine: 2 suine moarte; 6 capete suine care au fost ucise) s-a realizat prin ecarisare alternativă, îngropare în situ, pe raza localității Hosman .

-Evaluarea animalelor și produselor s-a derulat conform Hotărârii de Guvern nr. 1214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar, în funcție de rezultatul anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial, se va acorda despăgubirea suinelor, pentru exploatația în cauză, conform legislației în vigoare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri