spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

ADI ECO Sibiu: Tot ce trebuie să știi despre reciclarea plasticului

Știri din Județ

Publicitate

Știați că plasticul poate fi reciclat de patru, cinci ori, apoi își pierde o parte din proprietăți și reciclarea nu mai este posibilă?


Regula aceasta nu se aplică la toate materialele plastice, unele variante sunt greu sau deloc reciclabile, iar altele pot fi reciclate de până la zece ori, așa cum sunt PET- ul și HDPE. Plasticul este de mai multe feluri, iar în funcție de un anumit cod- care se găsește în interiorul unui triunghi de pe produs, putem afla cât de reciclabil este.
Astfel avem următoarele tipuri de plastic:
● cod 1 PET – polietilenă tereftalată: recipiente pentru băuturi, ulei, flacoane de muștar, borcane de plastic.
● cod 2 HDPE – polietilenă de mare densitate: recipienții produselor chimice precum șampoane, detergenți lichizi, clor, soluții de curățat.
● cod 3 PVC – policlorură de vinil: dopuri, tăvi, tuburi, mobilier ușor, carduri, autocolante.
● cod 4 LDPE – polietilenă de joacă densitate: pungi, saci, folii.
● cod 5 PP – polipropilenă: cutii de margarină, pahare, sticle de sirop și ketchup.
● cod 6 PS – polistiren: cutii de iaurt, caserole pentru mâncare, carcase de cd- uri și casete.
● cod 7 – 19 – alte mase plastice făcute din nailon, acril; este cea mai nocivă formă de plastic; ambalajele cu acest cod nu pot fi reciclate: periuțe de dinți, pixuri, tacâmuri de unica folosință, ambalajele produselor cosmetice( ruj, rimel).
În ceea ce privește plasticul Uniunea Europeană are ca obiectiv o colectare separată a sticlelor din plastic de 77% până în 2025, precum și obiectivul de a introduce în proporție de 25% plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2030.
Așadar, este necesar să contribuim toți la implementarea colectării selective, prin puterea exemplului, pentru a obține o calitate sporită a vieții.

Sursa: Asociația de dezvoltare intercomunitară ECO SIBIU

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri