10.2 C
Sibiu
marți, 17 septembrie, 2024

Street Delivery Sibiu la ediție aniversară: 5 ani de orașul nostru, al tuturor, împreună

Știri din Județ

Cea de-a 5-a ediție Street Delivery Sibiu, de data aceasta o serie de 5 evenimente consecutive, în 5 locații diferite ale orașului Sibiu, va începe duminică, pe data de 18 septembrie, pe strada Arhivelor.

Împărțim cu toții același oraș, însă nu toți îl împărțim la fel.

Unii dintre noi îl împart în spații dense, diverse și apropiate, cu funcțiuni multiple, cu parcuri, librării, cafenele șic la colț de stradă, cinematografe, cluburi, galerii de artă, piste de biciclete și transport în comun bine conectat la tot ce le dorește inima.

Alții îl împart strict funcțional, în zone segregate de restul orașului, în cartiere dormitor și mall-uri, zone industriale și hypermarketuri, parcări imense și distanțe mari, descurajante. Îl împart cu bulevarde largi și cu mașinile lor, printre terenuri virane sau străzi pustii și întunecate pe care nu se plimbă nimeni. Îl împart în viteză din cubicule poluante pe care apoi le părăsesc cu orele pe trotuarele celuilalt oraș, acela în care lucrează, se duc să consume sau în care le-ar plăcea, de fapt, să trăiască.

Vă sună cunoscut acest scenariu? Nu, nu este ficțiune. Este realitatea pe care o trăim zi de zi. Zi de zi dimineața într-un trafic infernal către școală, serviciu, curățătorie, meditații, alimentară, ore de sport sau muzică pentru cei mici, totul cu mașina – cum altfel?

Cum să ajung din Șelimbăr în Sibiu cu doi copii și să-i mai și duc de la școală la after school și apoi și la activități?; Unde să se joace ăsta micu’ că nu am niciun loc de joacă în apropiere? ”; „Nu, nu vin cu bicicleta că mi se pare periculos prin traficul ăsta nenorocit.; Scuze, am întârziat, nicicum nu am găsit loc de parcare, a trebuit să o las la trei străzi distanță și pe trotuar. Sper să nu mi-o ridice.; Întârzii un pic, sunt în trafic.”: Să ridice mâna cine a folosit măcar o dată una dintre propozițiile de mai sus în ultimul an. Din păcate timpul trece și orașele noastre sunt tot mai sufocate de prea multe mașini, limitate de prea puțină infrastructură prietenoasă cu pietonii, bicicliștii, mamele cu cărucioare sau copiii care vor și ei într-un strop de independență să se joace în voie, ca pe vremuri, ascunsea în spatele blocului.

La cea de-a 5-a ediție a sa, manifestul urban Street Delivery caută acele locuri și contexte în care să ne amintim că orașul ne aparține tuturor în egală măsură. Că depinde doar de noi ca diminețile să fie mai prietenoase, cu mai multe zambete în loc de claxoane, cu pietoni și bicicliști, nu cu mașini și bulevarde sterpe și cu emisii negative de gaze de seră, cu grădini deschise tuturor și comunități de energie, cu bună vecinătate și sprijin reciproc, cu resurse puse la comun și deschise către toți, indiferent de privilegii sau neajunsuri. 

„Ce căutăm la ediția a 5-a de Street Delivery Sibiu? Acele spații comune care formează agora și textura fundamentală a societății noastre. Acele proiecte și concepte care răspund la întrebări simple ale oamenilor de pe stradă despre calitatea vieții în oraș — împreună, nu separat. Invităm grupuri de inițiativă civică, comunități energetice, organizații pentru pace, asistenți sociali, urbaniști și arhitecți care văd întâi de toate oamenii, apoi clădirile, activiști pentru climă, natură și drepturile omului, muzicieni și artiști ai străzii, pe toți cei care cred în dragoste, nu în război”, spun organizatorii.  „Pentru că ne dorim orașe sustenabile și incluzive, anul acesta redăm spațiul omului-pieton, omului-copil, omului-biciclist și tuturor oamenilor care își doresc să trăiască, nu doar să tranziteze prin spațiul orașului”, spun organizatorii Street Delivery Sibiu, reprezentanții Asociației Develop.

„Începând cu 18 septembrie transformăm timp de 5 weekend-uri, 5 spații ale Sibiului, în spații comune, ale noastre, ale tuturor oamenilor, unde să ne întâlnim cu voi, să ne bucurăm de toamnă, de sunete și muzici, să conștientizăm cât de firesc și de frumos este să fim diverși, și să sărbătorim frumusețea orașului pur și simplu”, mai adaugă aceștia.

5 locuri de parcare din 5 locuri din Sibiu se vor transforma în 5 spații creative pentru copii, în 5 partyspots pentru adulți cu chef de dans, în 5 oportunități de cafea şi poveşti orăşeneşti, în 5 prilejuri de a-ți cunoaşte comunitățile oraşului, în 5 după amieze pe ritmuri muzicale. Diminețile vor începe cu cafele și sesiuni de sport și streching, amiezile le vom dedica copiilor și activității lor preferate, joaca, după amiezile le vom petrece pe ritmuri alese, iar serile în pași de dans. Se vor alătura demersului initiative cu temei ale orașului, cu expoziții și discuții aplicate, iar cu ajutorul comunităților orașului nostru vom înțelege că este nevoie să lucrăm în două direcții pentru a ne cunoaște mai bine – este nevoie să cunoaștem cultura română și să ne implicăm în acțiuni culturale locale, dar în egală măsură este foarte important să ne apropiem și de culturile pe care le găzduim în orașul nostru și să le oferim experiența unui Sibiu deschis la minte și la suflet.

„În 18 septembrie ne-am alăturat demersului inițiat de Primăria Municipiului Sibiu, Ziua fără mașini din cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, cu activități matinale pe strada Arhivelor. Începând cu ora 10 vom fi pe terasa pop-up amenajată în fața Arhivei de Cafea și Ceai și vom găzdui inițiative utile și actuale ale prietenilor noștri de la Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen, demersul Space Delivery al artistului George Roșu, iar artista Alexandra Stoica va invada un perete cu pixeli cu proiectul Street Invaders. Muze.Gemüse vor veni la Sibiu cu un aprozar bio, cu legume proaspete cultivate de ei și vor susține împreună cu The Eclectors un musical performance cu melodii alese de pe vinyluri din colecțiile proprii. Muzicienii cu mic și cu mare de la Florescu-Fernandez and Friends au pregătit un recital instrumental, iar Denise și Andrei vor încheia după-amiaza cu un scurt moment acustic”, anunță organizatrorii.

„Vom continua apoi turneul evenimentelor Street Delivery din toamna acestei ediții, cu evenimente pe data de 24 septembrie în Piața Coroana, unde am pregătit dimineața la cafea un performance muzical cu Muze.Gemüse, la amiază îi vom găzdui pe prietenii noștri dragi de la Teatrul Gong  cu un spectacol minunat pentru cei mici, iar cei de la Centrul Cutlural Arab vor organiza o expoziție de fotografie cu tema zone de conflict pe parcursul întregii zile. Seara va fi încheiată pe ritmuri alese de DJ Kosta și K-lu.  Pe data de 1 octombrie ne mutăm pe strada Ioan Lupaș unde așteptăm publicul la cafea, lectură și prânz în aer liber, iar seara la un worskhop de Tango și o petrecere lejeră cu clinchet de pahare și muzică aleasă de MATE și DEX.  Următorul eveniment va avea loc pe strada Faurului, la Jujube Atelier, unde așteptăm copilașii la ateliere creative susținute de fetele minunate de la EPPIC Education și părinții la un moment binemeritat de relaxare cu cafea aleasă de Simona, gazda dimineții, pe muzica propusă de PIA. De această dată se vor alătura nouă Centrul Ucrainean din Sibiu cu activități culturale prin care să ne cunoaștem unii pe alții mai bine. Seria evenimentelor Street Delivery se va încheia pe 15 octombrie în Piața Schiller cu ateliere pentru copii, jocuri și joacă, și o seară muzicală de toamnă târzie cu vibrații pozitive asigurate de brazilienii Mara Halunga și Cauê De Marinis, urmați de o petrecere în același ton asigurată de DURO DISCO”, mai adaugă ei.

Timp de 3 ani Street Delivery Sibiu și-a avut reședința principală în Piața Schiller, „anul trecut însă am început să explorăm și varianta migrării în diferite spații ale orașului. Prea multe se întâmplă doar în spațiile deja convenționale ale orașului, prea multe evenimente, și prea similare unele cu altele. Noi ne-am dorit să ieșim un pic din tiparul de a organiza un festival. De altfel noi nici nu ne considerăm a fi un festival, ci mai degrabă un manifest prin care ne dorim să inspirăm necesitatea unui oraș mai atent la nevoile și bucuriile simple ale oamenilor. Așa am ajuns să căutăm diferite spații din oraș care s-ar potrivi cu valorile noastre, spații verzi, spații care merită pietonalizate, spații în care merită să fie amenajate terase, spații de joacă, de relaxare, sau spații unde este nevoie de activare culturală de calitate, prin artă și performance. Trebuie să recunoaștem că pentru noi cultura nu înseamnă mâncare și băutură, ci mai degrabă întâlniri și oportunități de explorare artistică, fie că este vorba de o expoziție, de un concert, de un happening sau pur și simplu de un prilej de discuție. Oamenii au nevoie de apropiere, de spații comune, în care să se întâlnească și să se privească, să sărbătorească”, spun organizatorii.

Iar dacă plouă, „este doar apă”, concluzionează aceștia.

Mai multe detalii depre program și manifestul Street Delivery Sibiu găsiți pe pagina de Facebook sau Instagram Street Delivery Sibiu.

Street Delivery Sibiu este o inițiativă a Asociației Develop organizată în parteneriat cu Fundația Cărturești, Asociația Remediu, artistul George Roșu și cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Descoperă toate modelele de botine de damă!

Cutremur azi în România, cu magnitudinea de 5.5

Program și bilete la Sibiu Opera Festival

FC Hermannstadt caută victoria la Arad