0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cărți în valoare de peste 100.000 de euro găsite în podul Bisericii Evanghelice din Mediaș

Știri din Județ

Un grup de specialiști conduși de prof. dr. Adinel Dincă, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj a descoperit aproape 150 de volume de carte veche, foarte rare în podul Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaş. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Bibliotecii Batthyaneum. Printre cărțile descoperite este și o Biblie din anul 1519.

Pe lângă cărți au fost găsite și două volume manuscrise din secolul XVI și multe documente originale din anii 1300 – 1600. „Descoperirea seamănă cu una dintre poveștile lui Indiana Jones, mai exact, o arhivă complet uitată, lupta cu împărăția porumbeilor pentru a o recupera, uimirea în fața descoperirilor făcute, importanța acestora pentru istoria circulației ideilor în perioada medievală în Transilvania.” au declarat reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum.

Cărțile și documentele fac parte din arhiva Bisericii Evanghelice din Mediaș. Inițial, cercetătorii au fost chemați pentru un proiect de identificare și catalogare a arhivei din podul bisericii. Dar aceștia nu se așteptau să găsească asemenea comori. Pe piața antichităților, cărțile și documentele găsite valorează peste 100.000 de euro. Dar acestea nu vor fi vândute, ci păstrate în condiții optime.

„Aveam indicii din literatura veche, de secol XIX, că s-ar păstra nişte cărţi. Noi estimam că ar fi vorba de 30-40, maximum 50 de volume şi deja am depăşit 150 de volume descoperite, plus documente vechi. Se ştia că există carte veche acolo, dar nu se ştia ce anume şi în ce volum. Deci, nu este o descoperire întâmplătoare, că noi am fi căutat altceva şi am găsit carte veche. Ştiam că există ceva, aveam indicii vagi, dar nu ştiam detalii”, a spus Adinel Dincă citat de Agerpres.

Cercetătorii de la Cluj vor lucra doi ani la acest amplu proiect de salvare a cărților rare. Proiectul „Cultura scrisului și lecturii la Mediaș (Transilvania, România) în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucție virtuală și analiză științifică a unei biblioteci parohiale și gimnaziale transilvănene” (2022-2023) este finanțat de către Ministerul pentru Cultură și Artă al Germaniei.

Sursa fotografiilor: Biblioteca Batthyaneum/Facebook.com

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș