Vineri, 30 septembrie 2022, ora 17:00, vă invităm la Biblioteca , la vernisajul expoziției Ornitoloaga sibiană Silvia Stein von Spiess și vânătorii ca păsărari amatori timpurii în prima parte a secolului al XX-lea, eveniment inclus în programul de manifestări al Nopții Cercetătorilor.
Prin panouri și un catalog cu articole selectate care detaliază discuțiile despre păsări din revista vânătorească „Carpații”, expoziția dorește să prezinte rolul vânătorilor în colectarea datelor despre păsări și în discuțiile timpurii despre protecția păsărilor și a mediului.
Curatorul expoziției este Ágota Ábrán, antropolog social, care la momentul actual urmează un program de cercetare postdoctorală la Fundația Noua Europă, într-un proiect European Horizon 2020 intitulat EnviroCitizen (www.envirocitizen.eu).
Silvia Stein von Spiess s-a născut în anul 1901, în Sibiu, fiind fiica ofițerului austro-ungar de origine bavareză, August von Spiess. Acesta a fost numit de către Regele Ferdinand, la 1 iulie 1921, în funcţia de Director al Vânătorilor Regale, funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 1939, iar Muzeul Cinegetic „August von Spiess”, azi parte a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, este găzduit în fosta reședință a familiei colonelului.
”În proiectul Envirocitizen (www.envirocitizen.eu), din care face parte și această expoziție, am urmărit să învățăm despre lumea păsărarilor amatori de astăzi pentru a vedea dacă această practică aduce mai aproape oamenii de natură. O lume profund interesantă, plină de oameni care cu entuziasm și interes învață cât mai mult posibil despre păsări, în multe cazuri colaborând cu păsărari profesioniști, ornitologi, în colectarea datelor. Dacă astăzi păsărarii amatori au binocluri, lunete și determinatoare de păsări, păsărarii amatori ai primei părți a secolului XX erau vânători, care în modul lor erau atenți la natura și viețuitoarele din jurul lor. Acest lucru este recunoscut atât de Silvia Stein von Spiess cât și de alți ornitologi și păsărari pasionați din România” (Ágota Ábrán).
La vernisajul expoziției de la Biblioteca ULBS vor fi prezenți membrii Societății Ornitologice Române și păsărari amatori din zonă, care vor purta discuții despre ce înseamnă să fii păsărar astăzi și cum participă ei în colectarea datelor științifice. Din interviurile făcute cu păsărari prin proiectul Envirocitizen a reieșit că de multe ori atenția asupra păsărilor deschide un univers întreg pentru oameni despre modul în care conviețuim cu păsări nu doar în „natură” dar chiar și în orașe.
Expoziția este realizată împreună cu Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu ca parte din proiectul EnviroCitizen. Echipa care a pregătit expoziția la bibliotecă este formată din: Liliana Oprescu, Amalia-Livia Pop, Daniela Tănase, Elena Mărginean și Riana Bucșă.
Vă așteptăm să o vizitați la parterul Bibliotecii ULBS, Str. Lucian Blaga, 2A, timp de două luni.