spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Ministrul Marcel Boloș, către operatorii de apă: „Nu suntem fruntaşi la absorbţia banilor europeni

Știri din Județ

Publicitate

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş, le-a atras atenţia operatorilor de apă, miercuri, că „nu suntem fruntaşi” la absorbţia banilor europeni şi spus că 1,3 miliarde euro nu sunt suficienţi din bugetul de 11,5 miliarde euro pentru contractele de finanţare.

„Nu suntem însă fruntaşi la absorbţie. Acest lucru vă spun cu oarecare strângere de inimă, pentru că este, dacă vreţi, şi un mesaj, un îndemn la mobilizare. Avem această sumă şi acest buget uriaş alocat de 11,5 miliarde euro pentru contractele de finanţare. Haideţi să ne mobilizăm pentru că cifrele pe care eu le-am văzut şi pe care vi le spun fără niciun fel de rezervă, bugetul de 3,5 miliarde euro care este acum alocat în programul operaţional infrastructura mare, nu vă spun la cât a ajuns după ajustări, nu are o absorbţie pe măsură. Deci, 1,3 miliarde euro nu este, dacă vreţi, o cifră care să ne pună acolo în fruntea celor care au absorbit banii europeni, comparativ cu sectorul de transport, care, surprinzător sau nu, este astăzi în fruntea celor care au absorbţie şi sunt, dacă vreţi, din acest punct de vedere, pe un loc fruntaş. Aşadar, un îndemn la mobilizare şi la a face ca aceste proiecte şi cele 29 de contracte de finanţare la care se adaugă cele 21 de proiecte în pregătire să fie, dacă vreţi, contracte pe care, ducându-le la bun sfârşit, să putem să facem ca să fie mai bună calitatea vieţii oamenilor şi mai ales a standardelor de locuire”, a declarat ministrul Marcel Boloş, la Expo Apa, cel mai mare eveniment din Sud Estul Europei dedicat industriei apei.

Marcel Boloş a promis la Sibiu că, până la finalul anului, va semna încă zece contracte de finanţare, în valoare de 2,3 miliarde euro.

„Dimineaţă am discutat cu doamna secretar de stat Moraru şi am spus vedeţi că mă pune să-mi iau un angajament. Păi, ce angajament vă veţi lua? Că până la sfârşitul anului, din cele 21 de proiecte în pregătire, 10 contracte de finanţare, în valoare de 2,3 miliarde euro, le semnăm. (…) Dar să ştiţi că angajamentul nostru ferm este ca până la sfârşitul anului încă 10 contracte de finanţare să fie adăugate la portofoliul existent de proiecte de contracte de finanţare încheiate. Aşadar, dacă vreţi, sarcina noastră este să semnăm cele 10 contracte de finanţare cu valoarea de 2,3 miliarde euro. Nu menţionez cine sunt fericiţii beneficiari ai contractelor, ca să nu stârnesc invidie„, a arătat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Potrivit ministrului Boloş, bugetul din fonduri UE alocat pentru acest tip de investiţii este „uriaş” şi trebuie aplicată cu „responsabilitate” strategia naţională de absorbţie a acestora. „Să ştiţi că noi suntem unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai dumneavoastră, aşa cum s-a prezentat mai înainte, avem un portofoliu bogat de proiecte. Sunt 29 de contracte de finanţare care în prezent sunt în derulare, cu o valoare de 6,9 miliarde de euro şi, atenţie, în pregătire încă 21 de proiecte care au o valoare de 4,5 miliarde de euro deci, însumaţi cele două bugete şi o să vedeţi că 11,5 miliarde de euro sunt gestionaţi prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Aşadar, un buget uriaş care este alocat pentru aceste investiţii şi în acelaşi timp avem o chemare, dacă vreţi, la responsabilitate pentru ca aceste investiţii vitale pentru România să poate să fie implementate”, a mai arătat ministrul Proiectelor Europene.

Marcel Boloş, care este şi preot, s-a folosit şi de o trimitere biblică pentru a sublinia importanţa apei şi a gestionării acestei resurse.

„Cât priveşte apa şi importanţa ei, să ştiţi că ea este cu adevărat o importanţă biblică. Pentru cei care mă cunosc, ştiu de ce spun acest lucru. Pentru că acolo, în Biblie, spune un lucru extraordinar de important şi ‘duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor’. Deci Dumnezeu a creat apa. Deci grija noastră pentru apă şi pentru ceea ce înseamnă, dacă vreţi, managementul apei este de importanţă biblică şi de aceea trebuie să avem grijă de ea”, a mai afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri