7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

VIDEO: Consiliul Județean Sibiu implicat în reducerea consumului de energie

Știri din Județ

Vineri, 7 octombrie 2022, la sediul Consiliului Județean Sibiu a avut loc o întâlnire cu primarii din județ și cu directorii sau reprezentanți ai instituțiilor aflate sub autoritatea CJ Sibiu, organizată în cadrul campaniei de informare și conștientizare privind ”Reducerea consumului de energie”. Evenimentul a fost moderat de Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, cu o vastă experiență ca auditor energetic.

Scopul principal al reuniunii a fost acela de înțelege contextul care a condus la creșterea prețurilor pentru energie și de a atenționa asupra necesității unui consum responsabil de energie, cu precădere în perioada de vârf a fiecărei zile. 

Președinta Daniela Cîmpean a menționat că la nivelul instituției Consiliului Județean Sibiu și al instituțiilor din subordine deja au fost elaborate planuri de măsuri pentru reducerea consumului, concepute astfel încât să nu fie afectată activitatea specifică fiecărei instituții în parte cât și confortul beneficiarilor. De asemenea, un atu în susținerea acestui demers îl reprezintă preocuparea constantă a Consiliului Județean Sibiu, începând cu anul 2018, de a eficientiza energetic o serie de clădiri în care funcționează diferite secții ale spitalelor aflate în subordine, fapt care conduce la scăderea consumului de energie primară și implicit a costurilor.

Astfel, în anul 2022, au fost finalizate reabilitarea termică și modernizarea a patru clădiri (Pavilionul IV de la Spitalul de Psihiatrie, Dispensarul, Pavilionul II și Pavilionul Administrativ de la Spitalul TBC), fiind în curs de realizare sau finalizare alte clădiri de la Spitalul Județean: Secția Dermato-venerice, Blocul Chirurgical sau Clădirea Maternității, dar și Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități DumbrăveniToate aceste investiții se realizează cu sprijinul fondurilor europene atrase de CJ Sibiu, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În completare, Consiliul Județean Sibiu dorește să reabiliteze alte clădiri aflate în proprietate, iar în acest sens a depus în 1 aprilie alte 5 cereri de finanțare, prin PNRR, pentru Pavilionul Central al Spitalului de Psihiatrie, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Dumbrăveni, clădirea administrativă și Clădirea unde funcționează Secția de Anatomie Patologică ale Spitalului Județean, precum și pentru sediul Consiliului Județean. Nu în ultimul rând, și proiectele derulate de CJ Sibiu pe tematica Schimbărilor climatice vizează eficientizarea energetică, cum e cazul reabilitării Centrului de Educație Incluzivă Mediaș.

Totodată, și societățile din subordinea CJ (Drumuri și Poduri SA și  RA Aeroportul Internațional Sibiu) au trasată obligația să urmeze un plan de măsuri astfel încât amprenta de carbon din activitatea desfășurată să fie redusă.

”Consider că este responsabilitatea noastră, a tuturor, dar mai ales a autorităților, de a găsi cele mai bune soluții prin care să putem contribui la reducerea consumului de energie, mai ales în contextul actual când trebuie tratată cu maximă prioritate. De aceea, prin evenimentul de azi, am încercat ca, dincolo de măsurile de reducere a consumului de energie pe care le putem aplica, să venim în întâmpinarea colegilor noștri cu acțiuni și propuneri din partea unor specialiști în acest domeniu. Salut pe această cale deschiderea domnului Dumitru Chisăliță, expert în acest domeniu, care a răspuns afirmativ apelului nostru. Este încă un pas pe care îl facem pentru a conștientiza importanța unui consum responsabil”, a declarat președinta Daniela Cîmpean

Președinta Daniela Cîmpean a reliefat și faptul că toate investițiile demarate de CJ Sibiu au condiționată în documentațiile tehnice componenta ”verde”, care este un fir roșu. Un exemplu elocvent fiind proiectul Noul Spital Județean de Urgență. 

La rândul său, Dumitru Chisăliță consideră că ”necesitatea reducerii consumului de energie în contextul crizei energetice reprezintă o provocare, dar în același timp și o oportunitate de reconstrucție a sistemului energetic național într-o manieră echilibrată și eficientă și totodată de educare a comportamentelor de consum. Pentru a putea vorbi de reducerea dependenței de importurile de energie, România trebuie să își construiască propriul mix de energie curată care să permită o tranziție energetică lină și să ajute în același timp la atingerea țintei de decarbonizare asumată prin Pactul Verde European. În același timp nu trebuie neglijată ideea de responsabilitate a fiecărui consumator – companie sau persoană fizică, în ceea ce privește eficientizarea consumului de energie. Conceptele „eficiență energetică”, ”energie curată”, ”energie rezilientă” devin din ce în ce mai actuale. De aceea, se impune derularea de campanii de analiză, informare și conștientizare asupra necesității eficientizării consumului energetic și a deschiderii către surse de energie curată, și mai ales identificarea rezilienței care trebuie atribuită energiei în perspectiva următorilor ani”.  

În prezentarea făcută de Dumitru Chisăliță s-au regăsit și soluții concrete care să fie abordate pe termen mediu și lung în vederea reducerii consumului de energie și implicit a costurilor. 

Evenimentul organizat astăzi la CJ Sibiu poate fi urmărit pe pagina de social media a instituției: https://fb.watch/f-RCKWufCU/ iar începând de luni, 10 octombrie 2022, prezentarea integrală a domnului Dumitru Chisăliță va fi publicată pe site-ul www.cjsibiu.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș