10.7 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

15 copii dintr-o comună sibiană dezavantajată au depășit problema analfabetismului cu sprijinul unei soluții locale

Știri din Județ

Proiectul educațional a fost realizat de Asociația Casa Naturii, cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului Granturi Nouă ne pasă 2021-2022, al Fundației Nouă ne pasă.

Comuna Laslea, județul Sibiu

15 copii și adolescenți dintr-o comună transilvăneană defavorizată au reușit să progreseze de la a citi pe silabe la a susține prezentări argumentate pe baza unui text. Evoluția copiilor cu vârste între 6 și 18 ani din satele sibiene Laslea, Mălâncrav și Florești este rezultatul unei investiții educaționale de lungă durată, începută în 2020. Proiectul a fost implementat în comunități vulnerabile, marcate de rate ridicate ale analfabetismului funcțional, absenteismului și abandonului școlar.

Săptămânal, copiii și adolescenții, împărțiți pe grupe în funcție de nevoi și vârstă, au lucrat cu două formatoare cu experiență pedagogică. Cei mici au avut parte de lecții interactive, grupate în module tematice, în care și-au dezvoltat competențele în citire. Copiii au progresat de la citit pe silabe la citit cuvinte întregi, la înțelegerea mesajului textului. Pas cu pas, atelierele au adăugat exerciții prin care au fost stimulate abilitățile de formare a unei opinii proprii pe baza lecturilor, argumentare, dezbatere și prezentarea propriilor puncte de vedere.

Lectura a fost pretextul perfect pentru conștientizarea unor teme importante precum protecția mediului, egalitatea de șanse, autocunoașterea și gestiunea emoțiilor, istorie și civilizații antice, artă și cultură, gestiunea propriilor finanțe. Copiii au folosit exprimarea artistică, jocurile și munca în echipă, instrumente care le-au făcut procesul de alfabetizare distractiv și ușor.

Investiția pe termen lung în educație de calitate la sat a fost vizibilă încă o dată în vara acestui an, când jumătate din participanți, elevi în clasa a VIII-a sau a XII-a, au dat examenele de sfârșit de ciclu educațional. Rata de promovare a examenelor la română în rândul beneficiarilor de la Clubul Copiilor Laslea a fost de 100%, comparat cu 45% media în sat. Acest rezultat este un indiciu suplimentar că tinerii de la sate pot progresa în educația lor atâta timp cât au parte de intervenție educațională de calitate, țintită pe nevoile lor specifice, pe termen lung.

„Clubul este a doua mea casă, nici nu mai știu de cât timp vin aici săptămână de săptămână, eu sunt de la început aici!”, ne-a spus Vio, participantă la Club, întrebată despre cum se simte la Clubul Copiilor Laslea.

„Ce am făcut la Club m-a ajutat să iau notă bună la examen.” a adăugat Hana, acum boboc la liceu.

„Fata mea vine acasă și îmi povestește despre Egiptul Antic, Frida Kahlo și lucruri de care eu nici nu am auzit”, ne-a mărturisit o mamă.

Despre Asociația Casa Naturii

Casa Naturii este un ONG activ în mediul rural, a cărui misiune este să sprijine tinerii să devină liderii satelor lor prin programe educaționale care încurajează gândirea critică, inițiativa, munca în echipă.

Contact:

Elena Șerbănescu, membru al Asociației Casa Naturii

asociatia.casa.naturii@gmail.com

casanaturii.ro

facebook.com/asociatia.casa.naturii

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri