7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Ministrul Culturii îl laudă pe Constantin Chiriac pentru relația culturală cu Japonia

Știri din Județ

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a efectuat, săptămâna trecută, o vizită de trei zile în Japonia unde a avut o serie de întâlniri „extrem de importante şi utile” cu înalţi oficiali şi oameni de cultură niponi.

„Săptămâna trecută am avut şansa unor întâlniri extrem de importante şi utile, într-o vizită de 3 zile în Japonia. Trei zile foarte intense, în care pe scurt: Am avut o întâlnire cu domnul Kazuo Yana, ministrul de stat pentru educaţie, cultură, sport, ştiinţă şi tehnologie din Japonia, membru al Dietei japoneze. Am discutat despre creşterea schimburilor culturale româno-nipone, schimburi care deja sunt la un nivel deosebit, în special datorită activităţii extrem de intense a lui Constantin Chiriac şi a Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Am discutat şi despre oportunitatea deschiderii unui Institut Cultural Român la Tokyo, propunere agreată de ministru fără rezerve, urmând a pune în discuţie acest proiect autorităţilor competente din ţară”, a scris Romaşcanu, pe Facebook.

Ministrul Culturii a avut o întrevedere şi cu Ichiro Aisawa, membru important al Dietei şi preşedintele grupului de prietenie japonezo-român din Parlamentul Japoniei şi cu Masaki Ogushi, ministru de stat pentru transformarea digitală.

Am abordat diverse teme legate de colaborarea culturală şi am comunicat şi domniei sale propunerea de avea un ICR la Tokyo. Discuţiile au fost extrem de pozitive, propunerile noastre au fost primite cu deschidere. Cu această ocazie i-am lansat invitaţia domnului Aisawa, interesat de cultura noastră, de a fi prezent la FITS 2023; sperăm ca agenda să-i permită să-l avem ca oaspete la Sibiu cu ocazia aniversării a 30 de ani de festival„, precizează ministrul Romaşcanu.

Romaşcanu a participat, la Tokyo Metropolitan Theater, la premiera în Japonia a spectacolului The Scarlet Princess al Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu.

O piesă Kabuki montată cu totul aparte de Silviu Purcărete, cu scenografia extraordinară a lui Dragoş Buhagiar şi cu prestaţii excepţionale ale trupei, cu menţiuni speciale pentru minunaţii actori Ofelia Popii şi Iustinian Turcu. Au fost 5-6 chemări la rampă, aplauze în picioare minute bune, nu exagerez dacă spun că a fost un triumf! Felicitări tuturor! În marja reprezentaţiei, am susţinut o conferinţă de presă în faţa reprezentanţilor unor publicaţii importante. Alături de Constantin Chiriac am prezentat fenomenul cultural românesc şi modul de dezvoltare a schimburilor culturale cu Japonia. După a doua reprezentaţie am susţinut, în faţa unui public numeros, o scurtă conferinţă, alături de acelaşi Constantin Chiriac, alături de protagonişti, prezentată de teatrologul Octavian Saiu, profesor la Hong Kong, o prezenţă profesionistă constantă pe scena teatrului mondial”, a transmis Romaşcanu.

Între întâlnirile avute pe parcursul vizitei în Japonia se numără cele cu Shuji Kogi, Yoshie Yamamoto, reprezentantă a Teatrului Yamamoto Noh, cu Aria Aoyama, directoarea Institutului Japonez pentru Cultură şi Schimburi Internaţionale.

Am avut o foarte importantă întrevedere cu domnul Shuji Kogi, Secretarul General al UE Japan Fest, principalul promotor al parteneriatelor Japoniei cu capitalele culturale europene. UE Japan Fest strânge laolaltă peste 100 de companii de top ale Japoniei care au decis să investească în cultură. Am discutat despre Timişoara, dar şi despre modul cum putem promova schimburile de tineri artişti între cele două ţări. Am avut un prânz de lucru cu doamna Yoshie Yamamoto, reprezentantă a Teatrului Yamamoto Noh şi cu doamna Aria Aoyama, Directoarea Institutului Japonez pentru Cultură şi Schimburi Internaţionale. Am intrat în multe detalii despre colaborarea culturală bilaterală. O idee concretă este aceea de a primi în România o delegaţie de jurnalişti niponi pentru a prezenta Japoniei lumea culturală a României”, informează ministrul.

Lucian Romaşcanu a mai amintit şi întâlnirile cu jurnalişti şi oameni de cultură, cu reprezentanţi români ai unor companii din Japonia.

Am avut bucuria şi altor plăcute şi utile întâlniri cu jurnalişti, oameni de cultură; printre ei, Kuranosuke Sasaki, unul din cei mai mari actori de film japonezi, dar şi cu succese mari în teatru, acum pregătind „Avarul” de Moliere, în regia aceluiaşi Purcărete. Premiera în noiembrie pentru publicul japonez. Am participat, la invitaţia ES domnul Ovidiu Dragna, ambasadorul României la Tokyo, la o seară de poezie şi nu numai, recital excepţional al lui Constantin Chiriac, organizat la ambasadă în prezenţa unor invitaţi de marcă. Am participat la un prânz prietenesc oferit de domnul Costin Mândrea, vicepreşedintele Coca Cola Japonia, şi soţia sa Gabriela, o întâlnire şi utilă, dar şi de suflet cu români de succes. Mulţumiri! Ţin să mulţumesc în mod deosebit ambasadorului nostru, ES domnul Ovidiu Dragna, pentru organizarea vizitei şi modul extrem de activ în care susţine prezenţa culturală românească în Ţara Soarelui Răsare!”, a mai transmis Lucian Romaşcanu. 

sursa foto: Facebook
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș