3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Nunta din Slimnic la Muzeul ASTRA

Știri din Județ

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează evenimentul ,,Nunta din Slimnic la Muzeul ASTRA”, care va avea loc duminică, 16 octombrie, la târgul de țară din Muzeul în aer liber, între orele 10 și 16. Comunitatea din Slimnic, cu reprezentanți din Slimnic, Ruși și Veseud, va fi prezentă la Muzeul ASTRA pentru a reproduce atmosfera unei nunți tradiționale, printr-o paralelă practică între trecut și prezent. Vor fi aici și o serie de ateliere gastronomice & ateliere meșteșugărești, ca să completeze (re)punerea în scenă a ritualului nunții din Slimnic.

 

Sarmale cu mămăligă preparate de bucătarii de la Hanul La Cetate Slimnic

,,Duminică vor fi la Muzeul ASTRA oameni faini și veseli, care vor transmite bucuria de a trăi românește, îmbrăcați în portul popular moștenit din străbuni. Comuna Slimnic are înrădăcinate rânduielile sașilor stabiliți aici încă din secolul al XII-lea, având un trecut istoric impresionant, dovedit de mărturia așezărilor preistorice și dacice preromane descoperite pe meleagurile sale. Programul va debuta cu atelierele gastronomice. Așa cum la nunțile dinainte, bucătăresele și femeile din neamurile mirilor veneau în ajutor atât cu bucate cât și cu priceperea fiecăreia, bucătarii din Slimnic vor găti două dintre preparatele emblematice pentru nunțile românești: supa de găină cu tăiței de casă și sarmalele servite cu mămăliguță. Un al treilea preparat prezentat de către producătorii din Slimnic va fi tocănița de capră, mult îndrăgită de toți cei care au avut deja experiența să o deguste. Încă de dimineață se va desfășura și un atelier meșteșugăresc de pictură pe sticlă, în cadrul căruia, pictorița Săftica Mustață va îndruma copiii în toți pașii necesari realizării icoanelor – ferestre deschise către cer. Copiii vor avea modele ale frumoaselor icoane pe sticlă și vor învăța să facă schița icoanei după conturul formelor. Vor fi prezenți la eveniment și Cavalerii turnului înclinat din Ruși, un club menit să promoveze comunitatea și principalul obiectiv turistic al satului: turnul bisericii evanghelice fortificate, al doilea la capitolul grad de înclinare din Europa. La orele amiezii, pe când preparatele vor fi gata de servire, atmosfera de la Târgul de țară va prinde viață prin punerea în scenă a ritualului nunții, unul dintre pragurile foarte importante din viața indivizilor, dar și a comunității. Alaiul cu nuntași va merge la nănaș, apoi la mireasă, ca mai apoi să ne bucurăm de jocurile populare ale nuntașilor la casa nunții – scena Târgului de țară. Grupul coral Tezaur slimnicean coordonat de părintele George Piț va încânta audiența cu câteva piese de muzică tradițională și cântece patriotice, care vor încununa sărbătoarea ce evidențiază valorile tradiționale, culturale și gastronomice ale Slimnicului. Tot sub îndrumarea Părintelui, copiii din Slimnic ne vor prezenta o expoziție intitulată Crucea potir de Slimnic, în care crucile realizate după vechi modele slimnicene, sunt împodobite cu texte din cărțile sfinte.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA. 

 

Producătorilor din comuna Slimnic li se vor alătura și alții din județul Sibiu, dar și din vecinătate cu: fructe și conserve din fructe și legume, suc de mere, siropuri din fructe, produse apicole, produse lactate din lapte de vacă și de oaie, pâine și plăcinte. Vizitatorii Muzeului ASTRA vor avea șansa de a câștiga o straiță ”ca la Slimnic”, plină cu bucate de la producători. Prin acest demers dorim să promovăm practica din mediul rural de a purta sacoșa din pânză, un obicei ușor de deprins, prin care contribuim la reducerea consumului de plastic.

Evenimentul se desfășoară în cadrul Programului Târgul de țară. Grădină și peisaj legumicol 2022.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș