7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță: Centura Sibiului: Dezvoltare, nu derută! (C.P.)

Știri din Județ

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță a transmis următorul comunicat de presă pe tema centurii ocolitoare sud a Sibiului:

De câteva zile a fost scos din sertar și pus pe agenda Sibiului proiectul pentru centura de sud a orașului.

Pentru sibieni, o variantă ocolitoare a centrului orașului este absolut necesară.

De ce? Pentru că aprox. 20.000 de cetățeni traversează orașul dimineața și seara, ca să ajungă la locurile de muncă din zona industrială.

Dacă ești locuitor al Sibiului și nu doar un turist care vizitează ocazional centrul vechi, e ușor de remarcat cum Sibiul devine pe zi ce trece un oraș al mașinilor și mai puțin al oamenilor.

Alături de lipsa unui spital de standard european, traficul este în topul nemulțumirilor sibienilor.

Ei bine, administrația județului a venit cu o variantă de centură de sud (cea de nord există deja) care să salveze situația.

Dar că a venit într-un fel care a stârnit multă derută și zero viziune.

1. Nici nu știm exact ce avem pe masă.

Președinta CJ spune că de fapt nu există un traseu, iar proiectul nu este un PUZ

Bine bine, atunci ce este? La ce bun mai sesizează oamenii Agenția pentru Protecția Mediului? Pentru că este, de fapt, un PUZ preliminar.

Practic, liderii sibieni au dat în spate văzând reacția oamenilor. E ca atunci când spui la clasă “dar eu nu am zis așa ceva”, după ce tocmai ai spus o perlă.

2. Sursele de finanțare ar trebui să fie acoperite din “fonduri europene”.

O scurtă căutare în proiectele încadrate în mandatul lui Cătălin Drulă dezvăluie o mențiune a centurii de sud a Sibiului finanțate din POR Centru și Programul Operațional de Transport.

POIM, PNRR și celelalte surse de finanțare europeană au și ele o înaltă componentă de protecție a mediului.

De ce? Pentru că asta este viziunea viitorului european: să construim, să ne dezvoltăm sănătos, să lăsăm copiilor orașe verzi, pentru oameni și pentru sănătatea lor.

3. Dacă vorbim de fonduri europene, atunci vorbim inevitabil și de mediu.

Dar cum dovedim că ne pasă de mediu dacă varianta șoselei cu tunel care să treacă pe sub Pădurea Dumbrava nici măcar nu mai e luată în calcul? Cum vorbim de mediu dacă proiectele de pe masă nu au încă avizele necesare?

Ca europarlamentar, știu sigur că vor fi finanțate cu bani europeni proiectele care se asigură de cea mai bună protecție a mediului, a pădurilor, a ariilor protejate.

Dacă nu ne pasă de mediu, cum ne bazăm pe bani europeni?

De fapt, nu ne bazăm pe nimic. Felul în care a fost pus proiectul pe masă îmi indică o realitate politică.

La fel ca în cazul spitalului județean, conducerea Sibiului își propune să rezolve probleme mari prin desene mari. Nu avem o gândire de la A la Z, una care să includă toți pașii, banii, consultarea cu cetățenii.

Avem în schimb de la un mandat la altul promisiunea vieții mai bune. Singurul lucru care se schimbă sunt desenele în 3D și eventual sigla electorală cu care aceste proiecte ies în public trâmbițate sus și tare ca reușite.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș