Spectacolul „Anotimpuri” va fi prezentat în premieră, în 26 noiembrie, la Teatrul „Gong” din municipiul Sibiu, fiind o producţie a BIS Teatru, cu protagonişti profesionişti şi amatori, cu vârste cuprinse între trei şi 88 de ani, fiind vorba despre copii şi vârstnici instituţionalizaţi, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.
„Sâmbătă, 26 noiembrie 2022, de la ora 12:00 şi de la ora 17:00, BIS Teatru prezintă la Teatrul Gong Sibiu, în premieră absolută, spectacolul „Anotimpuri”, ce reuneşte în distribuţie performeri atât profesionişti, cât şi amatori, cu vârste cuprinse între 3 şi 88 de ani. Cele două reprezentaţii unice ale spectacolului „Anotimpuri”, sunt parte a proiectului cultural cu acelaşi nume, cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu şi de către Primăria Municipiului Sibiu şi sunt incluse în programul cultural multianual „Poveşti pentru bunicii noştri”, cofinanţat de AFCN. Biletele pentru cele două reprezentaţii unice ale spectacolului „Anotimpuri” costă 20 de lei (biletul întreg), respectiv 10 lei (biletul redus) şi au fost puse în vânzare prin reţeaua iabilet.ro”, se arată în comunicat.
„Anotimpuri” sau ce gânduri îşi scriu unii altora, timp de un an, copiii şi bunicii instituţionalizaţi.
„Într-un context social în care suntem conectaţi unii cu alţii, de cele mai multe ori non-stop, prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare online, dar suntem totodată, în ciuda acestui fapt, de cele mai multe ori singuri, BIS Teatru şi-a propus să redescopere emoţia comunicării prin scrisori, aproape de neconceput astăzi, într-un exerciţiu în care au fost implicaţi tineri şi seniori instituţionalizaţi, exerciţiu parte a proiectului cultural multianual „Poveşti pentru bunicii noştri”. În acest context, timp de un an de zile, din toamna anului 2021 şi până în toamna anului 2022, douăzeci de adolescenţi aflaţi în situaţii defavorizate, de la SOS Satul Copiilor Cisnădie şi de la Centrul de Zi ACCES Dumbrăveni, au corespondat prin scrisori cu douăzeci de seniori instituţionalizaţi la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Sibiu (Str. George Coşbuc) şi de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Sălişte. Întreaga activitate a fost coordonată pe parcursul întregului an de către actorii BIS Teatru Andrada Grosu şi Claudiu Fălămaş, alături de psihoterapetul Bianca Babeş şi sub supravegherea personalului celor patru unităţi implicate în acţiune”, precizează organizatorii spectacolului.
Scenariul spectacolului „Anotimpuri”, scris de regizorul Bogdan Sărătean, porneşte de la corespondenţa dintre tineri şi vârstnici, purtată pe parcursul celor patru anotimpuri, fiind totodată o transpunere liberă, în cheie modernă a basmului „Uriaşul care se iubea doar pe sine”, de Oscar Wilde, din anul 1888. Din distribuţia spectacolului, fac parte alături de actorii BIS Claudiu Fălămaş, Bogdan Constantin, Andrada Grosu, Diana Cătănescu, dansatoarea Sabrina Bărbulescu, muziciana Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară), copiii Alin Ţiricu (12 ani), Ana Iordan (11 ani), Denisa Maghiar (12 ani), Ionela Pop (13 ani), Sonia Leia (3 ani) şi seniorii: Ioan Cismaşiu (88 ani), Dimitrie Cloţan (75 ani).
Proiectul „Anotimpuri” se încheie odată cu cele două reprezentaţii din 26 noiembrie 2022, dar programul cultural multianual „Scrisori pentru bunicii noştri” va continua până în primăvara anului 2023, când BIS Teatru va lansa un volum care va conţine, alături de scenariul spectacolului „Anotimpuri”, şi o parte dintre scrisorile copiilor şi ale vârstnicilor. „Scrisori pentru bunicii noştri” este un program cultural multianual cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
„În timpul în care lumea zumzăie şi fierbe cu forfortă şi urbea de-odată cu lumea toată se alătură gălăgiei şi gălăgioşilor de tot felul, ne-am permis nebunia unui experiment ce părea aproape imposibil la început. Ne-am permis nebunia de a face un pas în spate din tot tumultul şi de a ne bucura în tihnă, pe îndelete, de emoţia de a redescoperi scrisul de mână şi ideea de a scrie şi trimite o scrisoare, de emoţia aşteptării unui răspuns în scris, în cutia poştală. Am făcut acest demers din dorinţa de a aduce împreună două categorii sociale lăsate în uitare şi însingurare. De a le redărui copiilor şi bunicilor instituţionalizaţi speranţa. De a învăţa cu toţii, împreună, ei şi noi, bucuriile simple, precum cea de a scrie o scrisoare şi de a aştepta cu răbdare un răspuns. A ieşit o minune de proiect, cu o forţă aproape vindecătoare pentru noi toţi cei goliţi de sens şi mereu, mereu, mereu, în viteză. Vă rog pe toţi să veniţi să îi cunoaşteţi în Anotimpuri pe aceşti minunaţi, care timp de un an ne-au reînvăţat câtă forţă are răbdarea”, a declarat fondatorul BIS Teatru, Bogdan Sărătean.