25.2 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

ITM Sibiu anunță controale la comercianții de articole pirotehnice

Știri din Județ

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu desfășoară acțiuni de control în perioada 05 decembrie 2022 – 06 ianuarie 2023, în cadrul Campaniei naţionale de verificare a modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice. Această acțiune are în vedere efectuarea unor controale de verificare la unitățile care desfășoară activități în județul Sibiu.

Acţiunea este motivată de evenimentele  grave petrecute în anii anteriori, atât în țară cât și în străinătate, soldate cu explozii și incendii de mari proporții. De asemenea, în perioada de sărbători au fost înregistrate cazuri frecvente de vătămăricorporale care au avut ca și principală cauză utilizarea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice.

Astfel, pot fi comercializate către publicul larg doar articole pirotehnice de divertisment din categoria F1 și P1 care au inscripționate instrucțiunile de utilizare în limba Română. Comercializarea acestora se poate face numai de către societățile comerciale care au obținut anterior autorizația emisă de Inspectoratul Teritorial de Muncă şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, în spații special amenajate și numai după obținerea acordului Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Achiziționarea de articole  pirotehnice care nu au fost păstrate în condițiile impuse de producător, precum și utilizarea necorespunzătoare a acestora, pot produce accidentări grave atât utilizatorului cât și persoanelor aflate în apropiere.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 modificată, privind regimul materiilor explozive, comercializarea articolelor pirotehnice neinscripționate corespunzător constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 5000 la 7500 lei.

De asemenea, nerespectarea de către utilizatori a instrucțiunilor de utilizare a articolelor pirotehnice constituie contravenție și se sancționează în baza aceluiași act normative cu amendă contravențională de la 2000 la 5000 lei, iar deținerea și folosirea de articolelor pirotehnice din clasele F2, F3, F4, T1 și T2 de către orice persoană care nu este autorizată ca pirotehnician, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri