11.3 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

EDITORIAL: Sistemul mafiot al funcționarilor din București

Știri din Județ

Nimic nu s-a schimbat în ultimii 60 de ani în structurile centrale ale instituțiilor statului din București. Alți oameni, același sistem de tip mafiot. Poate nu o structură închegată, ci grupări diverse de indivizi sau chiar indivizi care se cred mici dumnezei. Pentru a rezolva o problemă din provincie ai adesea nevoie de au aviz, o aprobare, un document de la funcționarii din București. Așa este construită, intenționat, legislația din România. Să mănânce și gura lor ceva…

Și mănâncă! Știu de la mulți primari, directori și alți oficiali din județul Sibiu că nu poți rezolva nimic la București fără să cari. Și să cari mult. Nu piatră, ci telemea, cârnați, carne, murături, cașcaval și alte cele. Cei din privat vin cu plicurile. Cei de la stat din teritoriu nu își permit așa că aduc și ei ce pot. Sistemul acesta de plocon dus la funcționarii din București funcționează de pe vremea comuniștilor sau poate chiar mai demult. Dar, culmea, este funcțional și astăzi.

Președinta Consiliului Județean Sibiu se plângea deunăzi de umilințele îndurate pe la ministere și agenții din București de angajații săi. Pentru a obține informații, aprobări etc. Pentru că, nu-i așa, funcționarii din București le știu pe toate! Aiurea! De fapt în pixul lor stau aprobările și ei știu asta și profită la maxim să jecmănescă pe cei din teritoriu. Tot angajați la stat, ca și ei.

Echipa de fotbal Hermannstadt a fost depunctată 9 puncte pe criterii financiare. Care de fapt nu mai există. Dar asta este metoda găsită de alți funcționari de București să o scoată din play-off și să facă loc la altă echipă…. poate mai cotizantă unde trebuie!

Un primar de comună din județul Sibiu nu pleacă la București fără portbagajul plin de telemea. „Mă duc degeaba, altfel!” Și nu se duce pentru el. Ci pentru a primi avize la proiecte în timp legal. Pentru că legea la București este alta. Ei pot depăși termene de avizare, pentru că mereu vor găsi mici chichițe.

Tot acest sistem clocit, nu a fost schimbat de nimeni din politica națională. Ministere și Agenții Naționale supra-dimensionate în era tehnologiei – structuri întreținute abil prin legislația în vigoare. Se crează artificial nevoia de birocrație pentru a ține angajați cât mai mulți funcționari. Și acești funcționari de București par o clică în sine. Adesea ei conduc ministerele, nu ministrul vremelnic numit politic.

Vorba lui tata: „Până ajungi la ministru, te mănâncă secretarele!”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL