spot_img
8.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Ministrul Rafila (PSD) respinge proiectul Noului Spital de la Sibiu. Europenii ne mai dau o șansă

Știri din Județ

Publicitate

În această seară, Ministerul Sănătății a publicat, cu o zi întârziere, lista noilor spitale sau corpuri de spitale aprobate spre finanțare prin PNRR. Proiectului Noului Spital Județean Sibiu, deși aflat în cea mai înaintată fază de realizare a proiectului, a fost respins de la finanțare.

Lovitura dată de ministrul Sănătății (PSD), Rafila era așteptată de mulți. Acesta a publicat anterior niște criterii stabilite în interiorul ministerului prin care s-a limitat suma maximă admisă spre finanțare prin PNRR pentru aceste noi structuri spitalicești, pe principiul de a se da bani mai puțini în mai multe locuri. Totuși pe lista spitalelor admise spre finanțare apar multe unitări ale Ministerului Apărării Naționale și multe spitale din București.

Nicu Ștefănuțăte, europarlamentarul sibian membru al grupului RENEW Europe a făcut prima declarație după respingerea de la finanțare a spitalului nou din Sibiu: „Este un moment trist pentru Sibiu, pentru că opțiunile de finanțare sunt din ce în ce mai limitate. Voi pune toată presiunea politică și toate instrumentele pe care le am la dispoziție pentru ca Sibiul să primească bani măcar din Programul operațional pentru sănătate, dacă din PNRR Guvernul ne-a refuzat. Altfel, visul spitalului va fi îngropat de guvernarea actuală pentru încă o generație.”

Daniela Cîmpean: Comisia Europeană a aprobat Programul de Sănătate în valoare de 5,88 miliarde de Euro

Proiectul Noului Spital Județean de Urgență Sibiu merge mai departe” dă asigurări Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Ea a identificat o altă sursă de finanțare, direct de la Comisia Europeană, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de liberalul Boloș.

Aprobat la sfârșitul lunii noiembrie de Comisia Europeană, Programul de Sănătate (PS) 2021 – 2027 are o valoare de 5,88 miliarde de Euro, iar între investițiile ce vor fi finanțate se află construirea a cel puțin 7 spitale județene noi(fără limită de valoare), completarea investițiilor la spitalele regionale Iași, Cluj și Craiova, screening gratuit pentru peste 800.000 de români, cât și construirea unui centru de tratare a cancerului prin terapie cu protoni.

Noul program european de finanțare a proiectelor din domeniul sănătății stabilește și o prioritizare a investițiilor, având întâietate cele care, la momentul lansării apelului, au finalizate documentațiile tehnico-economice (studii de fezabilitate, proiect tehnic) și nu presupun o creștere a numărului de paturi alocate spitalizării de zi, fiind vorba de relocări a acestora în spații nou construite. De asemenea, vor fi incluse proiectele evidențiate în master-planurile regionale sau în strategiile privind dezvoltarea infrastructurii în sănătate, aprobate de Guvernul României.

Ținând cont de aceste prevederi, proiectul Noului Spital Județean Sibiu este eligibil pentru finanțare, în momentul de față acesta aflându-se în faza desfășurării licitației pentru stabilirea firmei care va construi și dota cu aparatură viitoarea unitate medicală.

De fiecare dată am arătat că Planul Național de Redresare și Reziliență nu este singura sursă de finanțare pentru realizarea Noului Spital Județean, că avem în calcul și Programul Sănătate 2021 – 2027, cât și un împrumut al Băncii Europene de Investiții. Cu toate acestea, am făcut toate demersurile posibile pentru a prinde finanțare și din această sursă, inclusiv de a contesta limitările pe care Ministerul Sănătății le-a impus vizavi de valorile maxime ale proiectelor. Credem că a fost o limitare abuzivă și suntem deciși ca, după expirarea perioadei de 30 de zile de la depunerea plângerii prealabile la Ordinul de ministru să ne adresăm instanței de judecată. Noul Spital Județean este un proiect de importanță maximă pentru sibieni și nu numai, pe care îi asigur că nu au nici un motiv de îngrijorare cu privire la găsirea de finanțări potrivite”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care va fi derulat Programul de Sănătate 2021-2027, estimează că prima formă a Ghidului de finanțare va fi publicată pentru consultare publică în perioada ianuarie – februarie 2023, urmând ca în lunile martie – aprilie 2023 să fie lansat Apelul pentru capitolul „Investiții în infrastructuri spitalicești noi”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului