10.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Eveniment expozițional cu prilejul Zilei Culturii Naționale

Știri din Județ

Expoziția Artiști români pe mapamond este poate cel mai mare eveniment de acest fel realizat în România și dedicat artei contemporane românești. Sunt peste 50 de artiști români cu lucrări ce aparțin colecției George Șerban și care s-au stabilit în întreaga lume unde au activat sau încă activează. Realizată printr-un parteneriat între Institutul Cultural Român și Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi prin generozitatea colecționarului George Șerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, expoziţia organizată cu prilejul Zilei Culturii Naționale este o pledoarie pentru artă, organizată cu scopul de a contribui la promovarea valorilor româneşti din diaspora şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici.

Președintele Institutului Cultural Român, dl. Liviu Jicman a declarat: „Misiunea acestei expoziții – serie expozițională în devenire – dezvăluite publicului la sediul Institutului Cultural Român este să exploreze și să celebreze creațiile unor artiști români care, prin destinul lor creator, aparțin deja întregii lumi. Opera lor, acum universală prin variatele participări la o multitudine de manifestări de profil, admirată pe simezele eterne ale muzeelor din țară și străinătate, a fost validată de critici, precum și de pasionații de artă din mediul privat și constituie obiectul colecțiilor din lumea întreagă.

Institutul Cultural Român, ajuns la o cifră jubiliară – 20 de ani de la înființare –, are onoarea de a prezenta această expoziție ce enumeră vizual operele unor artiști cunoscuți atât în mediile de specialitate, cât și neofiților. Beneficiind de sprijinul mediului privat, vom itinera expoziția „Artiști români pe mapamond” în spații care să agreeze acest gen de expuneri care vorbesc vizual de la sine, într-un limbaj absolut universal.”

„Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagoniști și intenționează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experiențe artistice  începând din anii 1970 și până în prezent.

Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țara noastră, iar o parte importantă din această colecție este consacrată graficii românești însă în expoziția de față, respectiv acest catalog, se găsesc și lucrări de sculptură.

Sunt artiști care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui program care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se: Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării” a afirmat Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Colecționatul George Șerban a împrumutat în mod gratuit lucrările celor peste 50 de artiști care sunt în expoziție. Acesta a declarat: „În această expoziție vom vedea o serie de artiști care au absolvit studii de artă în România și au emigrat, fie înainte de anii ’90 (majoritatea), fie după. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar au rămas lucrările lor, pe care le colecționăm, le admirăm și uneori le expunem în astfel de expoziții. După anii ’90, mulți dintre ei s-au întors în România sau se întorc cu expoziții în București sau în alte părți ale țării. Ne-am gândit întotdeauna la ei ca la niște români, iar acum (nu pentru prima dată!), îi aducem acasă pentru a fi omagiați și văzuți de iubitorii de artă de aici, din București.”

În expoziție vor fi expuse lucrări ale artiștilor: George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Ciobanu Victor Vladimir, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Kovacs Johanna, Maschek Șerban Denissa, Mihuleac Wanda, Paul Neagu, Nicăpetre Petre Balanica, Peter Pusztai, Perahim Jules, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Popa Valentin, Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanaţi, Rusu Petre, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Sechel Perrois Delia, Velicu Petre, Csaba Zemlenyi, Vulcănescu Mihu, Traian A. Filip, Popescu Kira Cristinel, Ștefănescu-Scheinder Alma Mariana, Istrati Alexandre, Frankl Sofia, Gert Fabritius.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri