20.2 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

EDITORIAL: Te lepezi? Mă lepăd!, spune Mitropolia

Știri din Județ

Rar mi-a fost dat să văd o mai mare greșeală de comunicare publică a Mitropoliei Ardealului ca cea despre părintele David Stoica de la mânăstirea Sădinca. Omul a spus ce a avut pe suflet. Cum spunea chiar el acum mulți ani, că preotul se mai și supără, mai și ceartă. Pentru că preotul este și el om.

Normal că presa avidă de senzațional a mușcat gălușca servită, cu un video tăiat, de la finele unei predici a părintelui, despre costurile mari la utilități și lipsa banilor. Călugărul era evident supărat. Și, poate, sătul. Nimeni nu s-a uitat că sursa primară a știrii a fost o pagină de Facebook anti-Biserica Ortodoxă Română. Adică a unor vânători de senzațional despre preoți și călugări ortodocși.

Departe de mine gândul să scriu că toți prelații BOR sunt ca lacrima. Aiurea! Sunt destui plini de păcate lumești. Dar nu majoritatea. Despre starețul de la Sădinca până acum au fost doar cuvinte de laudă de la toți cei ce l-au întâlnit. Inclusiv de la mitropolitul Ardealului, care în 2020 slujea alături de el la Hramul mânăstirii. Acum îl dă deoparte de la slujire. Altfel spus se leapădă de el. Poate mitropolitul Ardealului ar trebui să își amintească o vorbă din Biblie care i se potrivește acum ca o mănușă: „Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei.”

Dar poate mitropolitului Ardealului i-a fost forțată mâna de conducerea supremă a BOR. Acolo Patriarhul (devenit ce-i drept un Papă cam mercantil) are o singură viziune: propria imagine și imaginea bisericii. Și face orice pentru aceasta. Chiar se leapădă de proprii călugări. Mai ales dacă sunt legați cumva de Arsenie Boca.

De fapt, aici trebuie să vedem problema. Nu în afirmațiile la necaz ale părintelui David Stoica, ci la cine este el pentru mii de enoriași din toată țara: este văzut ca ucenicul lui Arsenie Boca, veșnic doritul Sfânt al Ardealului, niciodată recunoscut de mai marii bisericii ortodoxe. Ori se știe că Patriarhul, alături de camarila sa de la Sinod, are un ghimpe contra mitului popular al Sfântului Arsenie Boca. Nu vrea, și pace, să îl canonizeze. Deși Patriarhia a canonizat chiar și pe curvarul de Ștefan cel Mare (fără supărare, dar când faci copii cu o nevastă și vreo 20 de amante…. degeaba faci mânăstiri).

Problema lepădării de părintele David de la Sădinca este gravă și ne arată, încă odată, apele tulburi din interiorul Bisericii Ortodoxe. Pe de o parte, mercantilii dornici de imagine, putere și foloase, pe de altă parte cei ocupați mai mult de cele sfinte. Și, culmea, declarațiile la supărare (cred și eu că după ce vezi factura de milioane la curent te enervezi) ale părintelui David l-au întruchipat exact în preotul mercantil, când el tocmai asta nu este. Iar tu, biserică, să scoți comunicat în care să spui despre boala sa oncologică, despre care nimeni nu trebuia să știe, fiind o chestiune personală, arăți că nu doar te lepezi de propriul călugăr, dar îl și strivești sub cizma autorității bisericești, pe toate planurile.

Totuși, nu cred că, cei care au găsit de ani buni în părintele David un duhovnic se vor lepăda de el așa repede ca Mitropolia și BOR. Pentru că adevărații credincioși nu țin cont de cuvinte spuse la necaz, odată, ci de o viață de învățăminte și pilde. Poate și mai marii bisericii ar trebui să ia aminte și să mai cadă în genunchi din când în când, nu doar când sunt camere TV și fotografi în preajmă.

Publicitate

9 COMENTARII

  1. Si Isus a fost persecutat si rastignit de farisei.
    Pacat ca din toata slujba si din tot ce se intampla acolo s-a scos au ramas doar acele vorbe, care provin din supararea unei facturi si ni se intampla la toti. Daca s-au legat de lucrurile materiale, sa va pun o intrebare la cei ce nu il cunosc: Cati dintre cei care il judecati ca a cerut bani, va deschideti casa musafirilor si le dati mancare fara vreo pretentie cand pleaca? La Sadinca ,toti participantii la slujba de duminica indiferent daca au contribuit sau nu la cutia milei primesc pe langa povetele pline de har o caserola cu mancare si ceva de baut.Nimeni nu pleaca cu mana goala .Nu mai judecati asa
    usor ! Doamne Ajuta Parinte sa treceti cu bine peste aceasta incercare!

  2. Părintele David a fost și este de folos multora, prin rugăciunile și privegherile sale!..chiar și slăbit cu starea de sănătate.
    A ajutat suflete ,,rătăcite” să-și regăsească pacea și liniștea interioară. Multă lume spune că ,,este special, că are har”, iar pentru această tristă perioadă, alte comentarii sunt de prisos.
    Bunul Dumnezeu să vegheze asupra tuturor, să-i dăruiască părintelui nostru multă sănătate și putere să depășească tulburarea acestor vremuri!🙏

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri