17.4 C
Sibiu
sâmbătă, 27 iulie, 2024

CAZUL SERELE DUMBRĂVENI: O investiție uriașă a statului român, dispărută fără urmă și acum vândută pe 49 de cenți metrul

Știri din Județ

Astăzi Primăria orașului Dumbrăveni, județul Sibiu a programat cu mare fast semnarea contractului pentru vânzarea terenului fostelor sere ale orașului. La eveniment participă și ministrul Agriculturii, Petre Daea, coleg de partid în PSD cu actualul primar Emil Dârloșan. Cumpărătorii terenului sunt o firmă din Polonia, Citronex și doresc să facă sere pentru tomate. Prețul de achiziție: 49 eurocenți pe metru pătrat. Dar investitorii promit să construiască pentru început 10 ha de sere cu o valoare de 25 milioane de euro.

Cum au dispărut fostele sere?

Dar poate cea mai importantă întrebare în acest context este cum au dispărut fostele sere? În anii 70 s-au înființat serele din Dumbrăveni pe o suprafață de 70,22 ha. La vremea respectivă erau cele mai mari din țară. Întreprinderea a funcționat în subordinea companiei de gaz, care furniza agentul termic necesar încălzitii acestora. În anul 2002, septembrie, guvernul PSD, condus de Adrian Năstase trece Complexul de Sere Dumbrăveni de la compania de gaz în subordinea Consiliului Local al orașului Dumbrăveni. La vremea respectivă primar era Mircea Dobreanu (PD).

Publicitate
Serele Dumbrăveni în 1994

Apoi în 2004 a fost ales primar de la PSD, Traian Dorel Dur care a condus orașul un mandat până în anul 2008. Conform unor înregistrări video efectuate de un fost angajat al Serelor Dumbrăveni pe parcursul a 30 de ani se poate observa cum după predarea Serelor către Consiliul Local Dumbrăveni, începe declinul. Mai mult, începe distrugerea bucată cu bucată a serelor de diferiți indivizi. Ani la rând s-a furat fier de la sere fără ca niciun organ să miște un deget. Nici Primăria, nici Poliția. Au fost cazuri izolate de hoți de fier vechi prinși cu câteva kilograme, dar atât. Nimeni nu a văzut cum erau sparți pereții clădirilor pentru a se extrage fierul. Deși terenul și clădirile erau proprietarea Consiliului Local Dumbrăveni.

Serele Dumbrăveni în 2008

În anul 2008 zona era o ruină. Dar furturile au continuat. Nici primarul Georgeta Irimie de la PNL nu a stăvilit distrugerile deja mult avansate.

Se vând 50 de hectare acum, deși serele aveau 18

Conform declarațiilor primarului Emil Dârloșan (PSD) polonezii vor cumpăra deocamdată 10 hectare. Dar cererea acestora se întinde la 50 de hectare pentru viitor. La ora actuală, în zonă Primăria deține 33 de hectare de teren, iar 12 hectare unor proprietari privați. Nu este clar cât cumpără polonezii de la primărie acum și cât de la privați. Cert este prețul de vânzare al Primăriei: 49 eurocenți pe metru pătrat! Argumentul primarului pentru prețul extrem de mic este că investitorul a promis că va aduce 25 milioane de euro în prima fază pentru construcția serelor și va crea 120 de locuri de muncă.

VIDEO: Un fost angajat a filmat evoluția serelor în perioada 1990-2011

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr l-a cedat pe Visic