spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cum a devenit PSD la Sibiu un Gică contra

Știri din Județ

Publicitate

Ieri a fost o zi importantă pentru anul financiar 2023 în sistemul administrației locale. S-au votat bugetele la Consiliul Județean Sibiu și la municipiul Sibiu. Zilele acestea voturi similare se dau și în localitățile din județ. Dacă USR-iștii erau în ultimii ani opoziția pe față și la acest capitol, anul acesta aceștia s-au dat pe brazdă. Au preferat să vină cu propuneri și argumente, multe fiindu-le acceptate de majoritatea adesea liberală din consilii. În schimb, PSD-iștii, cel puțin la județ și la municipiul Sibiu l-au luat pe NU în brațe, ca fetița din poveste.

De fapt, PSD-iștii au vrut să dea un semnal la Consiliul Județean Sibiu și la Consiliul Local Sibiu. În realitate, însă, lucrurile s-au văzut diferit. Dacă la județ au motivat votul negativ prin faptul că bugetul nu a fost împărțit cum trebuie. Au încercat câteva tentative de a arăta cum ar fi împărțit ei bugetul dacă erau la putere. Dar Daniela Cîmpean, președinta PNL a Consiliului Județean, formațiune ce are și majoritatea în consiliu, le-a amintit că au avut 30 de zile să depună amendamente concrete. Cum a făcut USR, spre exemplu. Iar liberalii au votat aceste amendamente ale USR.

Fie vorba între noi, există o aproiere doctrinară între PNL și USR, decât struțo-cămila formată de peste un an la Guvernul României cu PNL și PSD. Doar că la Sibiu, PSD nu joacă alături de PNL. De fapt, nicăieri în țară. Doar la Guvernare, din interes. Revenind la voturile pe bugetul județului și al localităților, acestea sunt importante pentru că se iau cu majoritatea absolută și de aprobarea lor depind implementarea proiectelor, dar și costurile curente instituționale.

PSD a încercat ieri la Sibiu un exercițiu de imagine. A dorit să arate, încă o dată, că ei sunt opoziția la Sibiu. Un paradox să fii opoziție la Sibiu, dar partenere de guvernare la București. Altfel spus, deputatul PSD Bogdan Trif este criticul dur și rivalul deputatei PNL Raluca Turcan, doar la Sibiu…. că la București, șefii de partid le impun o altă relație, ce-i drept, conjuncturală.

Am mai observat în votul negativ de ieri și scârțâielile evidente din PSD Sibiu. La Consiliul Județean Sibiu au spus că votează în bloc toți contra, dar un vot PSD a fost de abținere. Iar la municipiul Sibiu votul contra al celor doi consilieri PSD a fost fără motivare, dar evident un vot comandat de la conducerea organizației de partid.

Norocul a fost că PSD la Consiliul Județean și la Consiliul Local Sibiu, dar și în principalele localități din județ, nu are nicio forță politică la ora actuală. Cei doi – patru consilieri de prin multe localități au comentat pe buget, au votat contra, dar votul lor a fost efectiv un exercițiu de imagine, fără impact. În unele localități mari, de lângă Sibiu, consilierii PSD nici nu s-au sinchisit să asculte directiva dată de conducerea județeană de partid.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri