19.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Abuzul de mesaje banale Ro-Alert la Sibiu

Știri din Județ

Sistemul național Ro-Alert a fost o mare realizare a statului român. Așa a fost anunțată și nimeni nu s-a mai uitat la câți bani s-au cheltuit. Dar în ultimele luni am observat o proastă folosire a acestui sistem de alarmare publică. Am fost treziți la 1 noaptea că este un urs undeva în zona Sibiu – Șelimbăr sau am fost avertizați că este viscol la munte la peste 1800 de metri. Și exemplele de anunțuri banale pe post de alertă publică pot continua.

Am încercat să aflu cine dă aceste alerte. Sunt mai multe instituții cu abilități, dar principalii responsabili la nivel local sunt ISU. Multă lume ne-a întrebat de ce nu se anunță cutremurele, spre exemplu? Mai ales că avem tehnologia de a le prezice cu secunde bune înainte. Răspunsul oficial a venit de la București, de la marele Arafat, care a spus că nu vor să provoace panică. Ok, dar după cutremur măcar să anunțe ce a fost și ce măsuri trebuie luate. Măcar să evităm atacurile de panică și dezinformarea.

După cutremurul de luni din Gorj, am instalat și eu o aplicație de pe net care te anunță de cutremure în timp real. Nu făcută de români. Pagina de internet a Institutului de Fizică a Pamântului de la noi era picată ieri la cutremur. Și mult timp după. Nu făcea față accesărilor. Astăzi, la al doilea cutremur mare din Gorj, aplicația m-a anunțat că se produce cu ceva secunde înainte. Măcar nu am fost luat pe nepregătite. Oare ce rost mai are toată tehnologia modernă, dacă Arafat și echipele ISU din țară țin informațiile acestea în timp real doar pentru ei și niște politicieni de top? Dacă nu știați, RO-Alert nu trimite poporului nimic de cutremure, dar se trimit informații în timp real unor persoane cheie ale statului.

În județul Sibiu nu am primit info pe Ro-Alert când exista o masivă scurgere de gaze, care omoară oameni, cum a fost cazul de la Zona Industrială de Vest, dar primim mesaje noaptea despre un ursuleț speriat care aleargă pe la periferia Sibiului, noaptea. Ce ar fi ca și ISU Brașov să dea mesaje Ro-Alert de câte ori coboară ursul la ghenele de gunoi? Sau poate se gândesc cei de la ISU Sibiu să dea mesaje Ro-Alert când apar vulpile în Sibiu la containere sau șacalii? Vă dați seama că ne-ar suna non-stop noaptea telefoanele!

Concluzia pentru mine este simplă: ISU și mai marii lor de la DSU nu vor să sperie populația cu cutremure prin Ro-Alert, dar ne dau știri banale prin același canal. Poate vor să își facă propriul ziar online și folosesc sistemul Ro-Alert pe post de livrare a informațiilor. Nu mai aștept explicații pentru proasta folosire a sistemului Ro-Alert la Sibiu. Vinovații se știu, dar la Sibiu nu este ca în Japonia, unde, după asemenea gafe, un șef își dă demisia. La noi treaba merge înainte. Că doar este la stat și nimeni nu îi poate atinge!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri