spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 19 mai, 2024
spot_img

Colecția Muzeului Național Brukenthal apreciată, expusă și studiată de marile muzee ale lumii

Știri din Județ

Publicitate

Muzeul Național Brukenthal deține astăzi o colecție impresionantă. Începând din 1802, când și-a redactat testamentul și a dorit să își cedeze întreaga avere patrimoniului public, Brukenthal pune bazele celui dintâi și celui mai mare muzeu din Europa de sud-est.

Publicitate

În anul 1817, conform voinței testamentare a baronului, moștenitorul Johann Michael Joseph von Brukenthal a inaugurat în Palatul Brukenthal primul muzeu public de pe teritoriul de astăzi al României.

Mai apoi la Viena, Albert von Sachsen-Teschen își ceda și el colecțiile, înființând celebra Albertina.

An cu an, secol cu secol, patrimoniul actualului Muzeu Național Brukenthal s-a îmbogățit, ajungând astăzi să aibă una dintre cele mai variate colecții muzeale din Europa și nu numai: pictură europeană și pictură românească, grafică românească și europeană, numismatică, istorie, artă orientală, textile, manuscrise, incunabule, carte veche, științele naturii, vânătoare, artă contemporană etc.

Din acest considerent, Muzeul Național Brukenthal este o instituție muzeală importantă în acest domeniu, nu doar pe plan național cât și internațional. Expozițiile dar și cercetarea patrimoniului fac parte din grija zilnică a generațiilor întregi de oameni care au lucrat în cadrul acestei instituții.

Una dintre cele mai importante activități a Muzeului este participarea acestuia la diferite expoziții internaționale organizate de marile muzee ale lumii. Impresionanta și vasta colecție a muzeului sibian face ca în fiecare an, muzeul să fie invitat de a participa cu o lucrare sau cu mai multe la marile expoziții organizate la Paris, Viena, Budapesta, Roma, Milano, Frankfurt, Roma, etc. Aceste invitații au fost adresate pentru a participa la marile expoziții, ca de pildă istorice, ca cea dedicată Zeului Mithra, a Reformei religioase sau a istoriei lojei masonice sau a celor dedicate marilor artiști ai lumii Botticelli, Tizian, Van Eyck, Albrecht Bouts dar și expozițiile dedicate științelor naturii.

Toate aceste invitații sunt o recunoaștere internațională a patrimoniului cultural pe care România îl deține astăzi în Muzeul Național Brukenthal.

Multe din lucrările expuse în expozițiile internaționale din Europa au venit cu o recunoaștere sau chiar corectare a autenticității, o datare mai precisă sau chiar o recunoaștere a artistului sau cercetare a temei lucrării, cum de pildă personajul Bărbat cu tichie albastră, celebra lucrare a Muzeului Brukenthal realizată de Van Eyck a fost identificat mai întâi cu Jean IV de Brabant (1403-1427), iar recent cu Philippe de Saint-Pol (1404-1430), fratele lui Jean; identificare a fost făcută de Luc Lowagie sau lucrarea Nașterea Mariei realizată de Giovan Francesco Caroto, autentificată, în cadrul expoziției din Italia, ca fiind realizată de Caroto în jurul anului 1530.

Astăzi putem să afirmăm că în spațiul muzeal românesc, în istoria recentă, Muzeul Național Brukenthal a avut cele mai multe colaborări expoziționale cu muzee importante din Europa dintre care menționăm:

The Royal Museum of Mariemont, Belgia

Musée Jacquemart-André, Paris

Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch, Olanda

Österreichische Galerie Belvedere, Winterpalais (Belvedere), Viena

Palazzo della Gran Guardio Verona, Dal Museo di Castelvecchio

Museum voor Schone Kunsten din Ghent, Belgia

Suermondt-Ludwig-Museum, Aachen. Germania

Muzeul Național din Gdańsk, Polonia

Nemzeti Múzeum, Budapesta, Ungaria

Museo della Città di Santa Giulia, Brescia, Italia

Musei Civici in Palazzo Buonaccorsi, Macerata, Italia

Galleria Regionale della Sicilia Palazzo Abatellis, Palermo, Italia

Fondation de ľHermitage (Donation Famille Bugnion), Lausanne, Elveția

Siebenbürgisches Museum Gundelsheim, Germania

Scuderie del Quirinale, Roma, Italia

• Museo del Instituto de Geologia de la UNAM, Ciudad de Mexico, Mexic

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sfințirea Bisericii Ortodoxe din Cisnădioara

VIDEO: Promenada Sibiu, raiul hoților