spot_img
12.3 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
spot_img

Mătăuzele de la Sadu: Înscrieri în echipa de voluntari

Știri din Județ

Un obicei vechi de sute de ani, numit „Mătăuzele”, se practică anual, la Lăsata Secului pentru postul Paștelui, în comuna Sadu din Mărginimea Sibiului.

Tinerii neînsurați aprind focuri uriașe pe dealurile satului și strigă numele fetelor nemăritate, care privesc spectacolul din vale, pentru a le da de veste să se grăbească la măritiș.

O parte esențială a evenimentului se sprijină pe aportul voluntar. În acest sens, reprezentanții paginii Comuna Sadu, au anunțat ca s-a dat startul înscrierilor în echipa de voluntari a ediției din anul 2023.

Haide alături de cea mai simpatică, dinamică, determinată și pusă pe fapte echipă. Continuăm în același spirit și dăm startul înscrierilor
Completează formularul de înscriere (care se poate descărca de aici: https://sadu.ro/informatii-de-interes-public/anunturi-generale/ până la 24 februarie 2023 și hai să îți găsim locul la Mătăuze”

Pentru relații și înscrieri, telefon 0269-568119, e-mail: contact@sadu.ro, sau personal la sediul Primăriei Comunei Sadu – compartimentul Registratură.

„În vechime, focurile se făceau cu cârpe, paie și lemn. Acum, tinerii adună cauciucuri cu câteva săptămâni înainte de Lăsata Secului, le urcă pe dealuri, iar la lăsatul întunericului le aprind. Leagă un cauciuc cu un lanț, îi aprind și îl învârt deasupra capului. În concepția populară, aprinsul focurilor de mătăuze are rolul de a alunga spiritele rele ale iernii pentru a face loc spiritelor bune ale primăverii. Străbunii invocau zeul soarelui și al focului pentru a avea o recoltă bogată. Prin aceste focuri, în vechime, oamenii considerau că se purifică, pentru a putea face față cu brio postului. De acum, urmează 48 de zile de post”, spun sădenii.

Cei care aprind cel mai mare foc și reușesc cele mai multe învârtiri câștigă competiția și, mai ales, atenția fetelor. Căci după „stingere”, feciorii și mândrele petrec împreună la căminul cultural.

“Acesta pregătire a postului era o formă de pregătire a nunţilor. Dating al zilelor noastre, într-o formă arhaică!”, spune primarul Valentin Ivan.

Obiceiul Mătăuzelor mai este practicat în localități sibiene precum Săliște, Alămor și Orlat, scrie stradacetatii.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș