8.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Expoziția Marele furt de la Brukenthal, prelungită din cauza cererii mari de vizitare

Știri din Județ

Datorită cererii mari de vizitare, expoziția MARELE FURT din MUZEUL BRUKENTHAL 1968 va fi prelungită până în 26 aprilie 2023.


Muzeul Național Brukenthal din Sibiu a găzduit vernisajul expoziției Marele furt de la Brukenthal 1968. Sala Multimedia din Casa Albastră s-a dovedit de această dată neîncăpătoare pentru zecile de sibieni care au dorit să participe la eveniment. Încântător a fost faptul că la acest vernisaj au participat numeroși tineri.


Ideea realizării expoziției a luat naștere în luna octombrie a acestui an, în urma vizitei în depozitul muzeului și a descoperirii, de către managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, dl. dr. Alexandru Constantin Chituță, a pachetului ce ascundea șasiul lucrării Moartea Cleopatrei de Antony van Dick. Acest pachet nu mai fusese desfăcut din anul 1972! În urma acestei descoperiri s-a început și cercetarea pentru realizarea expoziției.

Vernisajul expoziției a fost deschis de dl. dr. Alexandru Constantin Chituță care a făcut o scurtă prezentare a marelui furt din 1968 dar și o istorie privind recuperarea celor 4 lucrări furate în 1968. „Marele furt de la Brukenthal este o poveste deschisă. Un film, nu doar o dramă, nu doar polițist cât și horror. A fost un lucru important ca după 50 de ani acest șasiu să fie din nou expus, împreună cu această ramă. Sunt două piese martore și documentare care au rămas după acel moment tragic din 1968. Pe lângă cercetarea pe care am efectuat-o, am observat că din colecția Brukenthal au mai dispărut câteva lucrări de pictură,până în anul 1948, lucrări ce erau adăpostite în Palatul de vară de la Avrig.

Este o poveste unică pe care Muzeul Național Brukenthal, la fel ca alte muzee din Europa sau Statele Unite ale Americii, a trăit-o. Această expoziție este, pe lângă un eveniment prin care ne dorim să arătăm ce mai avem acum din jaful din 1968 și de a prezenta publicului cercetarea noastră, și un imperative de a lua măsurile necesare ca instituțiile muzeale din România să poată să protejeze patrimoniul deținut și să îl valorifice. Muzeul Național Brukenthal dorește să folosească acest eveniment pentru conștientizarea opiniei publice asupra importanței și unicității patrimoniului.

Abuzurile asupra operelor de artă sunt o oglindire a abuzurilor pe care oamenii le exercită unii asupra altora. Atunci când o pictură este furată sau este distrusă nu doar proprietarul este păgubit, ci generații la rând de vizitatori și accesul acestora la cultură. Este o temă actuală asupra căreia avem cu toții datoria de a stărui”, a subliniat dl. dr.Alexandru Constantin Chituță.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș