spot_img
21.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

EXCLUSIV: Calvarul victimelor accidentelor rutiere din Sibiu. Studiu de caz

Știri din Județ

Publicitate

8 iulie 2021. Doi vârstnici trec strada Semaforului din Sibiu ziua în amiaza mare. O mașină oprește și le dă prioritate. Ajunși la mijlocul drumului un șofer îi lovește din plin. Trecătorii sar să le acorde ajutor și cheamă ambulanța. Două mașini ale Serviciului de Ambulanță Județean Sibiu intervin și preiau victimele pentru a le duce la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Sibiu. Și acum începe calvarul.

Publicitate

Când ajungi la bătrânețe și crezi că viața îți va rezerva doar liniște și bucurii, un accident auto îți dă toată lumea peste cap. De la data accidentului, 8 iulie 2021, cursul vieții victimelor a luat o turnură nedorită. După aproape doi ani, am stat de vorbă cu cei doi, un bărbat de 64 de ani, domnul I. și o doamnă de 72 de ani, doamna C.

Spitale, azil, recuperare și multă suferință și medicamente

La aproape doi ani de la acea zi fatidică, cei doi se simt mai bine, dar nu mai sunt cum au fost. Îmi arată plasele fiecăruia pline de medicamente pe care le cumpără lunar. Și povestesc calvarul îndurat tot de ei, victimele, în acești ani. De la momentul accidentului, când un șofer de 44 de ani, la vremea respectivă, i-a lovit, au îndurat multă suferință, dar și umilințe. „Eu sunt o femeie simplă, nu am relații.” ne povestește doamna C. A fost dusă la Spitalul Județean Sibiu pentru investigații și internată două săptămâni la secția de Ortopedie. „M-au ținut la pat două săptămâni și au spus că am fractură de bazin. Dar doctorul nu a venit niciodată la mine, doar rezidentul” spune femeia. Totuși, cei de la Ambulanța Sibiu au comunicat la vremea respectivă că femeia „a suferit tot un traumatism de membru inferior” (picior). Apoi a avut noroc, spune ea, cu șeful de secție care a venit în control la toți pacienții de pe secție și a descoperit cazul ei.

După spitalizare a avut nevoie de încă o lună de îngrijiri speciale la pat, unde a stat imobilizată. Șoferul s-a oferit să plătească el și a fost cazată la un azil privat specializat. „Eu nu am văzut șoferul la față nici atunci, nici după cât am stat la spital și în azil. Îmi dădea mesaje și telefoane. După o lună la azil a început să mă certe” povestește doamna C. Femeia s-a bazat pe declarațiile inițiale telefonice ale șoferului vinovat că acesta va suporta toate costurile cu recuperarea sa. Dar nu a fost așa. Singurul cost suportat a fost cel de la azil. Apoi nimic. Și a urmat sesiuni de recuperare la Centrul ARIA și multe, multe medicamente. Plus noi investigații, periodice.

După o lună și jumătate de tratamente cu calmante non stop, femeia a cerut să fie dusă la radiografie la Spitalul Județean Sibiu pentru a se uita și la picior. Când a început să se ridice din pat, a constatat că nu poate merge. Deși cei de la Ambulanță au dus-o la Urgențe cu diagnostic de traumatism picior, la UPU nu s-au făcut investigații la acesta. După o lună și jumătate, la cererea femeii, la radiografie a reieșit că piciorul drept fusese fracturat și se vindecase de la sine în forma în care a fost rupt.

Medicina Legală a constatat că femeia a avut nevoie de 110 zile de îngrijiri medicale.

Bărbatul declarat sănătos, dar operat de urgență după 6 săptămâni

Domnul I., cealaltă victimă a accidentului, lucra, la vremea respectivă, ca paznic la un supermarket. În cinci ani de zile a avut doar 2 zile de concediu. După accident a fost dus la Spitalul Județean Sibiu și după un control sumar, fără radiografii, a fost trimis acasă la repaus. Medicina Legală i-a dat 21 de zile de îngrijiri medicale. După câteva zile omul a început să acuze dureri de picior, de bazin, coloană. A suferit singur în speranța că va trece. Apoi s-a agravat. A ajuns la Polisano, unde un chirurg specialist i-a indicat RMN. Apoi l-a operat de urgență la coloană. „Chirurgul m-a întrebat când se uita la RMN: ați căzut, v-ați lovit de curând?” ne spune domnul I. După operație a trebuit să facă recuperare și a rămas cu medicamente de luat.

Totuși, cei de la Medicină Legală Sibiu nu au vrut să îi recunoască operația. Domnul I. a cerut ajutorul unui avocat pentru a i se face dreptate. A cerut contra expertiză la Medicina Legală Cluj, dar de peste 3 luni rezultatul nu mai vine.

Suspiciuni de corupție și mulți bani la mijloc

Cele două victime ale accidentului doreau doar să le fie achitate cheltuielile cu tratamente, operații, recuperare, medicamente. „Mi s-a părut ciudat, deja de la Spital, când am ajuns. Am auzit pe cineva cum șoptea de o „cărămidă de bani”. Am mers apoi la Poliție să dau declarații și parcă tot încercau să mă convingă să nu facă dosar penal” spune domnul I. Cealaltă victimă, doamna C. își amintește umilința când a ajuns și ea să dea declarații la Poliție: ” După o lună jumătate în care am stat doar la pat, nemișcată, am început recuperarea. Apoi am mers cu cârje la Poliție. Și domnul de acolo mi-a reproșat că de ce nu am venit mai devreme să dau declarația”.

Poliția Sibiu a deschis, sub îndrumarea procurorului de caz, dosar penal în 23 august 2021. Dar nici până astăzi dosarul nu a fost înaintat instanței de judecată. „La început nu am avut avocat. Dar cum am văzut noi că ne iau la spital, la Poliție și tot pe noi ne ceartă… am zis că trebuie avocat” spune domnul I. El își amintește cum șoferul vinovat l-a amenințat de mai multe ori și la telefon și la el în casă. „Eu sunt o femeie simplă, nu am relații. Pe șofer nu l-am văzut decât după multe luni, întâmplător pe stradă. Mi l-a arătat cineva. El este! La început m-a sunat și a dat mesaje, apoi a început să mă certe. Măcar de venea la spital sau la azil să mă vadă cum sunt acolo, neputincioasă. Dar nu i-a păsat” ne povestește doamna C.

Cele două victime spun că au suspiciuni privind acest caz și de ce este tergiversat atât timp. Dar nu o pot dovedi și speră ca justiția să le facă dreptate. „Nici nu mai știm ce să facem…. cum ne-a spus cineva care știe cazul: Cu oamenii cu bani nu te pui!” ne-a mărturisit, trist, domnul I.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)