spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Un nou proces pentru o concediere abuzivă. A șasea săptămână consecutivă cu banderole albe la Filarmonica de Stat Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu respinge în continuare calea dialogului, după șase săptămâni de acțiune colectivă a membrilor sindicatului prin purtarea banderolelor albe, denunțând lipsa de dialog și transparență în instituție. Un alt muzician deschide proces împotriva conducerii, pentru concediere abuzivă.


După ce colegul nostru Dumitru Trocin, angajat prin concurs pe post pe perioadă nedeterminată, a fost dat afară, fiind forțat să demareze un proces pentru a cauta dreptatea în instanță, domnul Cristian Lupeş, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu a emis o nouă decizie de concediere abuzivă către un alt muzician din compartimentul artistic, solist instrumentist si angajat la Filarmonica de Stat Sibiu timp 33 de ani!

Conform hotărârii manageriale, decizia a fost luată sub pretextul că  solistul instrumentist, muzicianul de 58 de ani figurează la Casa Județeană de Pensii Sibiu, însă colegul nostru nu a semnat nicio decizie de pensionare şi nu primește pensie. La ora actuală, ca şi în cazul lui Dumitru Trocin, el a devenit șomer. Angajații instituției  știm că adevăratul motiv pentru concedierea solistului instrumentist care este un muzician de calibru cu o îndelungată performanță şi deosebită prestaţie în cadrul orchestrei noastre şi care reprezenta un exemplu de profesionalism pentru orice  muzician, este că îl deranja pe manager. Metodele manageriale abuzive de intimidare, hărțuire si  de dezbinare a orchestrei si felul dictatorial prin care acesta conduce instituția sunt mărturisite însuși chiar de managerul Cristian Lupes in ultima conferința de presa desfășurată în cadrul Filarmonicii unde recunoaște deschis că aplică “presiunea si cearta” asupra angajaților!

Așadar, în loc să demareze discutarea problemelor de interes profesional şi social cu impact asupra angajaților, managerul instituției, Cristian Lupes, printr-o nouă decizie abuzivă, a forțat încă un coleg să conteste o decizie de concediere în instanță, generând, în mai puțin de o lună, două litigii depuse la Tribunalul Sibiu.

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu a devenit între timp reprezentativ la nivel de unitate conform hotărârii judecătorești. Această hotărâre conferă sindicatului statutul de partener social abilitat să îşi reprezinte membrii în cadrul dialogului social instituționalizat.

Prin acest comunicat, SAIFS reiterează în public Hotărârea sindicatului din 15 Februarie 2023 de a începe negocierile colective pentru a încheia noul contract colectiv de muncă la nivel de unitate și îndeamnă conducerea instituției de cultură să demareze discutarea problemelor de interes profesional şi social cu impact asupra angajaților.

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu subliniază că o  transparență în furnizarea datelor economico- financiare către sindicat, consultarea sindicatului în decizii cheie sau aspecte legate de angajarea unor noi membri, trebuie să devină o practică curentă în cadrul instituției de cultură subordonate Consiliului Județean Sibiu.

Sindicatul Artiștilor Intrumentişti din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu (SAIFS) continuă acțiunile de protest, ca urmare a lipsei totale de disponibilitate arătată de către conducerea instituției pentru rezolvarea problemelor existente. Astfel, membrii de sindicat vor purta banderole albe la braț şi la concertul din această săptămână, pentru a atrage atenția autorităților şi opiniei publice asupra situației create si continuate în cadrul instituției, fără a afecta în niciun fel actul artistic prezentat spectatorilor din sală.

Început în data  de 23.02.2023, acţiunea artiștilor din cadrul SAIFS continuă şi în perioada următoare, din cauza refuzului constant al conducerii Filarmonicii de Stat Sibiu de a remedia problemele semnalate de către sindicaliști.

Acţiunea Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu a debutat în 23.02.2023 pentru creșterea gradului de implementare a măsurilor de integritate la nivelul instituției conform Transparenței Instituționale și a Strategiei Naționale Anticorupție și în susținerea trompetistului Dumitru Trocin, căruia conducerea a decis să nu îi prelungească contractul prin încadrarea pe perioada nederminată într-un post vacant pe care tânărul muzician îl câștigase prin concurs public acum 3 ani în data de 27.01.2020.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară