0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: NATO, NATO, dar să știm și noi!

Știri din Județ

Astăzi NATO a împlinit 74 de ani. Și peste tot în lume au pus de aniversări. La Sibiu, Comandamentul NATO pentru Europa de Sud Est a invitat ceva oficialități locale, a pus militarii în fața scenei și au dat drumul la discursuri. Fără presă. Fără public. Totul ținut la mare secret în curtea unității militare de pe Calea Poplăcii.


Bine că vremea nu a ținut cu ei! Sincer le spun. Tipicul acesta de a aniversa o organizație internațională cu prezență tot mai puternică la Sibiu, în secret, mi se pare de prost gust. Pentru NATO. Și pentru comandantul acestei structuri de la Sibiu. În fapt, structura e bicefală, pentru că sediul comandamentului nu este gata. Termen depășit, specific românesc. Așa că avem conducere NATO la București și la Sibiu.

Iar la Sibiu nicidecum nu s-a ținut ceremonia cu discursuri la Comandament, pentru că pe Calea Dumbrăvii, unde va fi, este un mare șantier. Așa că au ținut lângă barăcile de pe Calea Poplăcii. Acolo unde se mai cazează șoferii camioanelor NATO în trecere prin Sibiu.

Ceremonia a fost organizată de Comandamentul NATO pentru Europa de Sud Est. Condus de un român. Au invitat în ninsoarea abundentă, pe o scenă acoperită, ceva personalități locale. Șefi de instituții. Dar și aceștia foarte puțini. Iar soldații au stat în zăpada, care curgea necontenit, pe post de audiență. Doar ei de ei, cum s-ar spune. Ceremonie cu circuit închis, cum mi s-a transmis astăzi. Și nu oficial de organizatori, ci de alte persoane, ce-i drept binevoitoare.

Dacă după 2 ani, de când, teoretic, acest Comandament NATO s-a înființat la Sibiu, asta le este politica de integrare în comunitate… oh, vai! La ce să mă aștept când va fi funcțional cu 800 de ofițeri aici? Aduși de prin toate țările NATO? Oare vor putea trăi în Sibiu tot în circuit închis? Copiii lor vor merge la școli cu circuit închis? Se vor trata la doctor cu circuit închis? Sau vor bea în baruri cu circuit închis?

Eu înțeleg foarte bine ce înseamnă armata. Spre deosebire de mulți, am și făcut armata. Am și avut tangențe cu mediul militar ani buni. Înțeleg secretul de serviciu, dar o ceremonie de 74 de ani de NATO este un prilej de imagine, de integrare în comunitate. Pentru că acum, NATO, pentru sibieni este doar un zvon. Și niște clădiri pe Dumbrăvii care se tot renovează. Și o clădire nouă STS fix lângă acestea. Și cam atât.

Așa că, la mulți ani NATO le spun data viitoare! Nu de alta, dar suntem sătui de ceremonii cu circuit închis, cum făceau sovieticii în anii 50 în România.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș