spot_img
15.7 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Studenți la Sibiu, salvați de pe un traseu din Cheile Râmețului

Știri din Județ

Publicitate

Un grup de trei tineri, cu vârste de 22 și 23 de ani, o fată și doi băieți, studenți la Sibiu și Cluj-Napoca, au avut ieri, 13 aprilie, probleme pe un traseu din Cheile Râmețului.


Aceștia au traversat cheile pe firul apei, cu intenția de a se întoarce pe sus, pe traseul Brâna Caprei. Din când în când au fost nevoiți chiar să intre în apa foarte rece a râului. Din cauza lipsei de experiență, aceștia nu mai găseau intrarea în traseu iar apa era prea mare, atât în amonte cât și în aval, iar aceștia nu mai puteau înainta. În urma încercările repetate de a se salva singuri, tânăra s-a lovit la genunchiul stâng, chiar într-o piatră aflată sub apă și pe care nu a observat-o, contuzie care i-a creat dificultăți în a se deplasa.

Deoarece în zona Cheilor Râmețului nu este acoperire cu semnal GSM, unul dintre ei a urcat pe un versant, pentru a căuta semnal și a cere ajutor. A reușit să transmită și coordonatele GPS, pentru a facilita localizarea.

„După alertare, două autovehicule de teren cu 7 salvatori montani s-au deplasat de urgență înspre Cheile Râmețului și cu toate materialele de intervenție au început traversarea acestora pentru a-i localiza, acorda primul ajutor și evacua din zonă. Chiar dacă tinerii nu au menționat, s-a luat în calcul o posibilă intrare în hipotermie a acestora, cunoscând faptul că au trecut prin vale, iar apa este foarte rece, ei având hainele și încălțămintea ude.” transmit salvatorii Salvamont

După căutări îndelungate, tinerii au fost găsiți destul de mult în amonte. Astfel s-a luat decizia de a fi conduși înspre amonte, către satul Cheia. O echipă de salvatori a rămas să conducă tinerii, pe care i-au asistat cu corzi, pe post de balustradă, la porțiunile de traversare a apei, deoarece temperatura foarte scăzută, debitul și adâncimea acesteia ar fi putut să îi pună în dificultate. O altă echipă a mutat atovehiculele, pe deasupra cheilor, înspre cătunul Cheia, pentru a prelua tinerii uzi, cu echipament mai puțin adecvat și pe salvamontiști.

Transportați înapoi la mașinile pe care le aveau la intrarea dinspre amonte în Cheile Râmețului, tinerii au relatat că s-au documentat despre chei, despre traseu, și au fost impresionați de frumusețea și spectaculozitatea acestora.

Conform salvatorilor, aceștia au omis cateva lucruri importante: temperatura exterioară, cea a apei, debitul acesteia, echipamentul mai puțin adecvat și faptul că sunt porțiuni în care, cei care parcurg cheile, sunt nevoiți să intre prin apă. Din fericire, la orele 20:30, totul s-a încheiat cu bine.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă