12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Credința Lor. A copiilor

Știri din Județ

În aceste zile creștinii marchează cea mai importantă parte a credinței lor: Învierea Domnului. Indiferent de cult sau dată, aceasta este esența creștinismului. Chiar dacă apreciem ori ba pe cei aflați în vîrful piramidei bisericilor, trebuie să ne uităm la cei de la firul ierbii: la preoții (pastorii) care duc credința în comunități. Și la copii, mai ales cei loviți de soartă, fără voia lor. Ei sunt cei mai încercați și noi, alături de ei, în testarea credinței.


Am cunoscut de-a lungul anilor mulți preoți din culte creștine diferite. Majoritatea sunt oameni cu har, care dincolo de propovăduirea credinței chiar se implică în ajutarea semenilor lor. Îi văd des pe mulți cum cară cu brațele alimente la cei mai săraci. Cum dedică timp și programe pentru copii și nu numai. Oameni care dincolo de cititul Bibliei și a Sfintelor Scripturi fac munca pe care toți creștinii ar trebui să o facă: ajută oamenii. Pentru că sunt încă mulți și în România, care dincolo de ajutor sufletesc au nevoie și de unul material sau educațional.

Am văzut adesea preoții cu haina dată jos și mânecile suflecate muncind pentru cei mai sărmani. Nu pentru poze și mediatizare. Fără să îi vadă nimeni din publicul larg. Oameni pentru care credința este un stil de viață.

Pe lângă ei, sunt mulți alții, voluntari, care își dedică zile în șir să ajute pe cei nevoiași. Fie că duc ajutoare în comunități sărace. Sau construiesc din banii lor case pentru copii, adulți sau vârstnici în nevoie. Fac programe an de an pentru educarea copiilor. Și câte alte programe despre care prea puțin auzim. Și pe ei, adesea, nu îi vedem. Iar dacă îi vedem prin ziare sau internet, cel mult le dăm un „Like”.

Ca și comunitate, Sibiul, județul per ansamblu, a devenit închis. Deschiderea față de nevoile semenilor s-a micșorat odată cu creșterea nivelului de trai general. Aud adesea „De ce să ajut pe copiii de țigan? I-au făcut, să-i crească!” sau când vine vorba de copii cu dizabilități, povestea lor ne impresionează de un „Like” pe Facebook, dar nu de a ajuta cu bani. Nu pe toți.

Dar comunitatea donatorilor în Sibiu este foarte mică. Dacă în orice zonă din Occident sau America vezi aproape toți membrii unei comunități cum, din puținul sau multul lor, dau ceva, oricât, spre diferite cauze sociale făcute de preoți ori voluntari, la noi mult mai puțin. Și bani sunt suficienți la Sibiu. Este destul să ne uităm zilele acestea la supermarket-uri și la vânzările lor. Preferăm să facem risipă de alimente, decât să rupem ceva de la noi și să oferim altora.

Personal, pentru că trebuie să faci ceva înainte de a predica, de 28 de ani mă implic voluntar în numeroase proiecte sociale și culturale. Ori de câte ori aud de un caz social sau văd cazuri sociale ajut cu ce pot. Nu suntem o familie bogată, dar din puținul nostru, cred că trebuie să oferim ceva altora. Așa face și soția mea. Așa vrem să facă și copiii noștri. Fie că mergem voluntari pentru Banca pentru Alimente la Colecta de Paște în Lidl, fie că ajutăm tineri cu dizabilități din Sibiu și Cisnădioara la centrul de zi sau locuințe protejate, fie că oferim câțiva lei, mâncare sau haine unor copii pe care îi vedem mereu la containerele de gunoi…. fie… fie… Oportunități să ajuți sunt mereu. Știu că toți sunt ocupați cu munca lor și familia și cred că nu mai au timp de ceilalți din comunitate. Dar nu este așa, timp să ajuți se găsește mereu.

Nu trebuie să fii preot ca să ajuți. De aceea, acum când marcăm Învierea Domnului vă invit să ajutați și voi. Nu doar acum, ci tot timpul anului, de câte ori aveți ocazia.

Zilele acestea susțin, alături de familie, un proiect înscris la Maratonul Internațional Sibiu. Se numește Căsuța Senzorială pentru copii și tineri cu dizabilități din Cisnădioara și Sibiu. Cei care doresc să doneze o pot face mai jos. Avem deja alergătorii la diferite curse, voluntari și ei, acum proiectul are nevoie de donații de la oameni. Oricât.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri