10.7 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Start la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română cu Necula, Terian și oficiali

Știri din Județ

Sala Thalia a fost arhiplină în această seară. Nu pentru un concert, ci aici s-a marcat debutul oficial al Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română pentru elevii de liceu. Sibiul redevine gazda acestei competiții importante, după 22 de ani.


Peste 50 de profesori, inspectori școlari, alături de elevi voluntari au muncit luni bune pentru a organiza la Sibiu această olimpiadă. Programul include pe lângă probele scrise și orale, multe vizite în oraș și întâlniri cu scriitori și oameni de cultură. Un rol important în organizare, alături de Inspectoratul școlar l-a jucat și Universitatea Lucian Blaga (ULBS).

Președintele olimpiadei din acest an este Andrei Terian, pro-rectorul ULBS. Discursul său adresa elevilor și profesorilor a fost unul inedit. El a vorbit despre o descoperire recentă făcută de o echipă de cercetători ULBS condusă de el, despre autorul primului roman românesc. Elvira, un roman puțin știut, apărut în 1845, este considerat primul scris de un român. Terian a dezvăluit că după studii aprofundate au descoperit că autorul este C. A. Rosetti. Un studiu aprofundat pe această temă va fi publicat curând în Statele Unite.

Cuvintele Părintelui Necula, savurate de audiență

Părintele Constantin Necula, profesor la Facultarea de teologie a strâns cele mai îndelungi aplauze. Discursul său a fost axat pe importanța păstrării limbii române. În stilul caracteristic, cu puțin umor, cu puține amintiri și cu revenire periodică la elementul central, Necula a vorbit despre românescul „Te iubesc”: „În limba română nu se iubește la trecut sau la viitor, ci la prezentul continuu”.

Au mai ținut alocuțiuni subprefectul Sebastian Șebu, viceprimarul Alexandru Dumbravă, președintele executiv al Olimpiadei din partea Ministerului Educației, Daniel Georgescu, reprezentanta profesorilor, Anamaria Ciobotaru și inspectorul școlar general Emilian Novac.

Evenimentul de start al olimpiadei s-a încheiat cu un moment artistic al copiilor din Avrig, urmat de unul al elevilor de la Liceul de Artă din Sibiu.

VIDEO:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri