spot_img
7.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Colocviul Emil Cioran. Mesajul președintei Daniela Cîmpean

Știri din Județ

Publicitate

Cu ocazia debutului Colocviului internațional Emil Cioran, președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a transmis următorul mesaj:

Colocviul Internațional „Emil Cioran” va parcurge, începând cu aceste momente, cea de-a 29-a ediție în care se vor naște întrebări, se vor căuta răspunsuri la inepuizabilele teme pe care „scepticul de serviciu al Universului” ni le-a lăsat drept moștenire.

Este o misiune nobilă, provocatoare, aducătoare de nopți și ani de frământări pe care, sunt convinsă, mulți dintre dumneavoastră, care vă aplecați asupra operei lui Emil Cioran, le-ați avut și le veți mai avea.

Aveți menirea de a căuta sensuri în scrierile despre care Cioran îi mărturisea lui Gabriel Liiceanu, în 1990, că „eu am scris toate cărțile mele din rațiuni medicale, terapeutice (…) Am scris din necesitate.”

Aveți posibilitatea ca, prin acest colocviu, să oferiți publicului doze de sănătate intelectuală, să demonstrați dacă cititul, scrisul, analiza textului, pot fi panacee spirituale în aceste vremuri deloc ușoare, în care reperele morale sunt tot mai greu de recunoscut și urmat.

În puțina vreme cât a fost profesor la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, Cioran le spunea elevilor că „ Filosofia nu trebuie învățată, ci trebuie judecată”,oferindu-le astfel cheia către o abordare personală a principalelor teme și temeri pe care omul le are în viață.

La fel se întâmplă și în viața fiecăruia dintre noi, fie că ne gândim la cei cu care interacționăm, la carieră, la proiectele pe care ni le propunem.

Este modelul pe care și noi, cei de la Consiliul Județean Sibiu, îl aplicăm în abordarea proiectelor pe care le dedicăm comunităților. Am judecat că și o astfel de școală a gândirii, cum este Colocviul „Emil Cioran”, trebuie susținută cu mai mult decât cu încurajări. Așa cum credem că întreaga comunitate a Rășinariului trebuie încurajată să meargă pe drumul dezvoltării culturale, sociale și economice asumat de către primarul Bucur Bogdan.

Recentul titlul de „Cea mai bună destinație turistică din mediul rural” confirmă faptul că Rașinariul este pe calea cea bună și este o bucurie pentru noi, ca administrație județeană, să fim parte în proiectele care se nasc aici.

Revenind la opera lui Cioran, la misiunea pe care dumneavoastră o aveți în a-i cerceta sensurile, vă aduc în atenție o cugetare a unui alt filosof, Seneca: Lucrurile mari trebuie judecate cu suflet mare.

Vă doresc să aveți un astfel de suflet!

Și să nu uităm că vrednicul și rafinatul nostru intelectual rășinărean a fost acea „buturugă mică în calea carului mare”, care a reușit să răstoarne filosofii europene, amintindu-le că acest minunat colț de Rai din Mărginimea Sibiului este aducător de lumină.

Sunt un om care iubește felul pur și drept al oamenilor acestui județ. Rășinariul este încă un loc în care mă simt ca acasă.

Pentru că, de fiecare dată, mă face să mă întreb, asemenea lui Cioran: À quoi bon d’avoir quitté Coasta Boacii? – La ce să părăsești Coasta Boacii ?

Cu drag,

Daniela Cimpean – Presedinta Consiliului Judetean Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă