spot_img
14.3 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Expoziția “O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans” va fi vernisată la Muzeul Județean din Vaslui

Știri din Județ

Publicitate

Vernisajul expoziției “O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans” va avea loc luni, 8 mai, începând de la orele 12:00, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, în perioada 08.05 – 24.06.2023. 

Durata: 8.05 – 24.06.2023

Vernisaj: Luni, 8 mai, orele 12:00

Curatori: dr. Raluca Maria Frîncu, dr. Dana Roxana Hrib

Colaboratori: Ramona Muntean (conservator MNB), Albert Grecu (muzeograf Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui)

 Ordinul de dans sau carnetul de bal cuprinde lista titlurilor dansurilor (uneori și a compozitorilor) grupate într-o coloană, cu spații libere într-o a doua coloană pentru numele partenerilor. Este un accesoriu feminin, cu panglică sau un element decorativ pentru a fi atașat la încheietura mâinii sau la rochia de bal.

Ordinele de dans au câștigat popularitate în Viena, fiind folosite în Anglia și Statele Unite din jurul anului 1830. Muzeul de Istorie Casa Altemberger, din cadrul Muzeului Național Brukenthal, deține 234 ordine de dans (datate în sec. XIX și începutul sec. XX).

Cele 45 de carnete expuse ilustrează în special perioada în care ordinele de dans devin accesorii foarte elaborate prin imprimarea prețioasă și prin faptul că încorporau catifea, mătase, metal și uneori bijuterii, unicitatea designului având drept scop promovarea gazdelor balului și sublinierea importanței oaspeților acestora.

De asemenea, expoziția cuprinde informații despre organizarea balurilor în Sibiu și despre ținuta de seară, precum și reproduceri ale unor lucrări din colecția de stampe a muzeului. Pentru a intra în atmosfera seratelor de altă dată, am integrat în conceptul expozițional reconstituiri ale costumelor purtate de Sofia și Samuel von Brukenthal în portretele pictate de Johann Nepomuk della Croce, datate 1766 și expuse în salonul de muzică din Palatul Brukenthal.

Deși carnetele de bal și-au pierdut popularitatea înainte de jumătatea sec. XX, semnificația lor socială continuă să supraviețuiască până astăzi. Expresii precum „Carnetul meu de bal este plin” sau „Trece-mă în carnetul de bal” sunt folosite chiar și în zilele noastre.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…