spot_img
3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Dr. Pențea Ioan: Recomandări privind producerea, procesarea și comercializarea cărnii și a produselor derivate

Știri din Județ

Publicitate

Dr. Penţea  Ioan Viorel –  Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu transmite următoarele recomandări:

Carnea provenită de la diferite specii de animale, păsări, specii de acvacultură, etc. constituie un aliment cu importanţă deosebită pentru buna funcţionare a organismului uman, mai ales in contextul unei vieţi normale, datorită conţinutului crescut de proteine de calitate superioară şi de substanţe minerale, insă trebuie să se ţină cont de calitatea şi cantităţiile consumate zilnic pentru a nu deveni un agent nociv pentru sănătatea consumatorilor.

Producerea, procesarea şi valorificarea cărnii urmează un traseu bine definit începând cu exploataţiile în care se cresc specii care asigură materia primă (carne roşie, carne albă) apoi unităţile de abatorizare, unităţi de procesare (fabrici, carmangerii, măcelării) unităţi de depozitare şi în final unităţi de distribuţie (magazine de specialitate, hale agroalimentare, hyper şi supermarketuri).

Activitatea acestor categorii de obiective este în permanenţă sub control sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, urmărindu-se ca piaţa de desfacere locală, naţională şi globală să fie asigurată cu carne şi produse din carne, salubre şi de calitate, care să nu pună în pericol sănătatea populaţiei, însă pentru menţinerea responsabilităţii faţă de consumatori, a operatorilor din unităţiile care produc, procesează, depozitează, transportă şi comercializează astfel de produse, se impun şi evaluări periodice complexe, prin care se  urmăreşte:

➢ Verificarea asigurării măsurilor administrative din exploataţii, cu referire la, evidenţa strictă a efectivelor, înregistrarea exploataţiei; identificarea şi înregistrarea animalelor, ţinerea registrului de exploataţie, contract cu specialişti din domeniu prin care să se asigure tehnologia specifică, normele de biosecuritate, sănatate, igienă şi bunăstare animală,

➢ Asigurarea sistemul de protecţie sanitară la intrarea în zonele de recepţie şi procesare a materilor prime.  

➢ Dotarea cu spaţii frigorifice pe flux tehnologic, sau în funcţie de activitatea ce se desfăşoară şi să se monitorizeze zilnic temperatura în spaţiile respective.

➢ Respectarea normele de igienă, prin spălarea şi dezinfecţia, spaţiilor de lucru, de depozitare, spaţiile comerciale, a utilajelor, ustensilelor şi a mijloacelor de transport.

➢ Asigurarea transportul materiei prime şi a produselor finite cu mijloace de transport amenajate şi dotate corespunzător în funcţie de sortimentul de produs şi distanţa transportului.

➢ Asigurarea condiţiilor adecvate, menite să prevină degradarea şi contaminarea produselor în funcţie de clasificarea acestora, respectiv:  

● carnea proaspătă – care reprezintă carnea și care nu a fost supusă nici unui tratament în vederea conservării, cu excepţia refrigerării, congelării, inclusiv carnea ambalată prin vacuumare sau în atmosferă controlată; 

● carnea tocată – care reprezintă carnea dezosată care a fost supusă unei operaţiuni de tocare şi care conţine mai puţin de 1% sare;

● preparatele din carne (carne preparată) – care reprezintă carnea proaspătă, inclusiv carnea care a fost secţionată în fragmente, căreia i se adaugă produse alimentare, condimente sau aditivi sau care a fost supusă unei prelucrări insuficiente pentru a modifica în esenţă structura fibroasă a muşchilor şi a determina astfel dispariţia caracteristicilor cărnii proaspete;

➢ Respectarea normelor de trasabilitate a cărnii şi a produselor procesate, prin documente care să ateste informaţii despre traseul acestora de la producator până la consumator.

➢ Respectarea prevederilor cu privire la etichetarea produselor de origine animală, în corelaţie cu clasificarea lor şi a aditivilor alimentari utilizaţi în compoziţie, în special a cărnii proaspete (specia de la care provine), a cărnii tocate, cărnii preparate, a produselor din carne.

➢ Afluirea de probe de materii prime şi produse finite, la laboratorul  acreditat, pentru examinarea calităţii şi salubrităţii acestora, în cadrul programului de autocontrol stabilit

➢ Verificarea starării de sănătate a personalului care prelucrează şi manipulează alimente.

➢ Respectarea legislaţia privind gestionarea produselor retrase de la comercializare, motivat sanitar veterinar şi tehnologic şi care nu mai pot fi destinate consumului uman.

Medicii veterinari monitorizează în permanenţă unitățiile de producere, procesare și comercializare a cărnii și a produselor finite pe teritoriul naţional şi în activităţi de import-export, prin acţiuni de supraveghere, de control şi expertiză de laborator, acţiuni cuprinse în Programul strategic naţional, cu reprezentare în fiecare judeţ, acţiuni care sunt defalcate pe fiecare unitate sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială şi pe obiective cu activitate în sectorul alimentar.

Deasemenea colaborează permanent cu operatorii economici, cu asociaţiile profesionale, acordând consultanţă de specialitate, prin analize şi dezbateri organizate, prin participarea la acţiunile stabilite în programele comune pentru prevenirea şi combaterea unor situaţii speciale, care îi pot afecta economic, social, sau direct.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului