31.6 C
Sibiu
sâmbătă, 20 iulie, 2024

Prima prelevare de organe de la Spitalul Județean Sibiu din 2023: au fost prelevate rinichii, ficatul și corneea

Știri din Județ

Astăzi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu se desfășoară o complexă intervenție chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală. Este prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unități sanitare din Sibiu în anul 2023.


Bărbatul a suferit săptămâna trecută mai multe traumatisme severe și era internat în cadrul Secției Clinice Anestezie – Terapie Intensivă, ca pacient al Secției Clinice Ortopoedie iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus sâmbătă 3 iunie, de către doi medici primari ATI. Ulterior, duminică 4 iunie, Dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI – coordonatorul local de transplant, a obținut acordul pentru donare de la familia pacientului. De asemenea, a fost obținut acordul pentru prelevare și de la Serviciul de Medicină Legală. După obținerea acordurilor, au fost demarate procedurile necesare prelevării, Dr. Tiberiu Toabeș luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.

Publicitate

Procesul de prelevare a început azi în jurul orei 10.00 și se desfășoară etapizat pe durata mai multor ore, având loc recoltarea următoarele organe: ficatul, rinichii precum și corneea.

La procesul de prelevare a organelor participă o echipă de medici din București, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, care recoltează ficatul și o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, coordonată de Dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care prelevează rinichii. Pentru recoltarea corneei, procedurile sunt efectuată de către Dr. Dorina Elena – Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea va fi ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgență către centrele de transplant de care aparțin.

Procesul de prelevare se desfășoară sub supravegherea și coordonarea dlui Dr. Mihai Sava, medic șef Secția Clinică ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person”, are rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării. Din cadrul echipei SCJU Sibiu mai fac parte Dr. Alina Bereanu, medic primar ATI și Vintilă Bogdan, medic specialist ATI, aflat în gardă.

Transmit familiei donatorului mulțumirile și respectul profund, atât al meu personal cât și al întregii echipe implicate, pentru că într-un proces de prelevare de organe, totul începe de la familie. Este vorba despre o încărcătură emoțională imensă, despre o decizie extrem de grea, care presupune o mare generozitate și respect pentru semeni. Datorită acestui gest, alți oameni vor primi o nouă șansă. Totodată, le mulțumesc colegilor din cadrul spitalului și echipelor de prelevare, pentru promptitudinea cu care au răspuns și pentru profesionalism”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Date suplimentare

Acreditarea centrelor de prelevare de organe se face o dată la cinci ani iar Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe și țesuturi prin decizia Agenției naționale de Transplant 57/17.12.2018.

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. „Prima PRELEVARE de organe de la Spitalul Județean Sibiu din 2023: au fost RELEVATE rinichii, ficatul și corneea.”
    Deci pâna la urma a fost REVELATA prima PRELEVARE de organe ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Incendiu la Săcel

Obiceiuri de Sf. Ilie la români

Incendiu la Șeica Mică

COD PORTOCALIU de vijelie, în județul Sibiu

SOMA angajează mecanic auto în Cisnădie