spot_img
21.2 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Daniela Cîmpean: Noul Spital Județean Sibiu va avea finanțare până la finele anului

Știri din Județ

Publicitate

Anunțul făcut astăzi de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean face referire la ordonanța de urgență aprobată joi, 8 iunie de Guvernul României. Acolo se precizează criteriile pentru finanțarea construirii sau modernizării de spitale județene și locale. Proiectul Noului Spital Județean Sibiu se încadrează în toate cerințele tehnice și financiare. Sursele de finanțare vor fi împrumuturi externe, fonduri europene și fonduri guvernamentale. Până la finele anului 2023, ministerele trebuie să încheie procesul de contractare și garantare a banilor.

Publicitate

Din sediul PNL Sibiu, Daniela Cîmpean a anunțat astăzi decizia Guvernului privind finanțarea spitalelor. Ea a catalogat decizia ca o șansă sigură de finanțare a proiectului Noului Spital Județean Sibiu. Valoarea acestuia se încadrează sub baremul stabilit de Guvern de 500 de milioane de euro per investiție.

Ea a precizat că fondurile necesare, parte vor fi contractate ca împrumut de la Banca Europeană de Investiții de Guvern, care va și garanta împrumutul. Consiliul Județean va trebui să aloce doar 2% din valoarea investiției.

Cîmpean a amintit și o recentă decizie guvernamentală de a scuti de la plata TVA construcțiile în domeniul medical.

După aprobarea OUG 55, ieri, de Guvern se așteaptă publicarea ghidurilor de finanțare. Proiectul Noului Spital Județean Sibiu este cel mai înaintat din țară. Acesta are deja realizată toată partea de proiectare și avize, iar licitația pentru desemnarea constructorului a fost încheiată astăzi. Acesta va fi anunțat oficial săptămâna viitoare. Guvernul a stabilit ca termen limită pentru contractarea finanțării investițiilor în spitale 31 decembrie 2023. Cîmpean a declarat că imediat după semnarea contractului de finanțare la Sibiu vor demara lucrările de construcție.

Ea a dorit să dea asigurări opoziției, care a criticat-o pentru investirea banilor în faza de proiectare și avize, că, iată, finanțarea pentru Noul Spital s-a găsit. Ea a mai precizat că sumele investite de Consiliul Județean Sibiu în faza de proiectare și avizare sunt de 4-6 ori mai mici, decât cele investite acum pentru noile spitale regionale, care au aceeași capacitate de paturi ca și Noul Spital Județean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri