spot_img
12.8 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Calitatea aerului: De ce suferă în timpul verii

Știri din Județ

Publicitate

Pentru iubitorii de vară, cu atât este mai cald temperatura aerului, cu atât mai bine. Dar fierbinte nu înseamnă întotdeauna sănătos. Pe lângă faptul ca organismul tau prezinta un risc crescut de boala la caldura, soarele de vara poate crește expunerea la poluarea aerului si calitatea slaba a aerului.

Publicitate

Presiunea înaltă dă aerul stagnant

Sistemele de înaltă presiune sunt, în general, asociate cu vremea corectă , dar în timpul verii ele pot provoca valuri de căldură și aer în stagnare.

Pentru a înțelege cum, să analizăm cât funcționează sistemele de presiune ridicată.

Înalte există acolo unde există o acumulare de molecule de aer (presiunea aerului) la o locație în comparație cu locațiile înconjurătoare. Pentru că au mai mult aer și pentru că aerul se mișcă întotdeauna de la zone de presiune ridicată la joasă, presează constant aerul din centrele lor în zone cu presiune mai mică. Aceasta duce la vânturile divergente (vânturile care se întind) la suprafață. Deoarece aerul de lângă suprafață se extinde de la centrul înalt, aerul de deasupra se scufundă spre suprafață pentru al înlocui. Acest aer scufundat creează o limită invizibilă în jurul zonei de înaltă presiune. Orice în această limită devine „împământat” și prins în interiorul său, inclusiv aerul fierbinte. (Acesta este motivul pentru care meteorologul dvs. se referă la acesta ca la o „cupolă” de presiune ridicată.)

Și de ce este importantă această cupolă? Ei bine, ca și cum ai lua un capac și ai pus-o cu fața în jos pe o masă, creând o barieră, aerul scufundat într-un sistem de înaltă presiune trage aerul aproape de pământ.

Presiunea ridicată creează o atmosferă stabilă și, în timp ce credeți că stabilitatea ar fi un lucru bun, în timpul verii înseamnă că ajungeți în aer în stagnare. Fără a putea să curgă liber și să se amestece cu aerul în atmosfera superioară, acest aer prins în apropierea suprafeței împiedică murdăria, fumul și emisiile provenite de la autoturisme, trenuri și centrale din apropierea suprafeței unde se acumulează – și unde le respirăm .

Sunlight produce ozon la nivel de sol

Soarele, chiar simbolul verii, este o altă cauză a aerului nesănătoase sub formă de poluare cu ozon .

Formele de ozon atunci când radiația ultravioletă (lumina soarelui) intră în contact chimic cu dioxidul de azot (NO2), care este prezent în aer în mare parte ca urmare a arderii combustibililor fosili, și îl descompune în oxid nitric și un atom de oxigen (NO + O ). Acest atom de oxigen unic se combină apoi cu o moleculă de oxigen (O2) pentru a produce ozon (O3). Vreau zile mai lungi de vară și un soare mai abundent

Cum veți ști când nivelurile nesănătoase de ozon sau de alți poluanți bombardează aerul? De ce, verificându-vă indicele de calitate a aerului!

Indicele calității aerului (AQI)

Menținută de Agenția pentru Protecția Mediului, indicele calității aerului (AQI) este un indice pentru raportarea calității zilnice a aerului. Ea vă spune cât de curat sau poluat este aerul local și cât de probabil este să vă afecteze sănătatea în orele și zilele de la respirație. (Din cei 5 principali poluanți atmosferici monitorizați de AQI (ozon la sol, poluare cu particule , monoxid de carbon, dioxid de sulf și dioxid de azot), ozonul de la sol și particulele din aer sunt cele mai periculoase pentru oameni.)

AQI este împărțit în șase categorii, variind de la bun la extrem de periculos.

Similar cu previziunile indicelui de polen, fiecare categorie AQI este codificată în culori, astfel încât oamenii să poată înțelege dintr-o privire dacă poluarea aerului ajunge la niveluri nesănătoase în comunitatea lor.

AQI este împărțită în șase categorii după cum urmează:

CuloareCondiții de calitate a aeruluiPreocupări privind sănătatea Niveluri și semnificațiiValorile AQI
VerdeBunRisc puțin sau deloc.0-50
GalbenModeratPersoanele cu o sensibilitate la anumiți poluanți pot avea probleme respiratorii.51-100
PortocaleNesănătoase pentru grupurile sensibilePersoanele cu afecțiuni cardiace sau pulmonare pot fi afectate.101-150
roșuNesănătosPublicul larg poate prezenta efecte adverse; Grupuri sensibile, efecte mai grave.151-200
VioletFoarte nesănătoasăPublicul larg ar trebui să fie atent și poate avea efecte grave asupra sănătății.201-300
MaroRiscantNivelurile de poluare au atins niveluri periculoase; publicul larg poate avea efecte grave.301-500

Ori de câte ori AQI ajunge la nivelul nesănătoresc sau portocaliu, se spune că este o „zi de acțiune”. Aceasta înseamnă că trebuie să aveți grijă să reduceți expunerea la poluare prin reducerea timpului petrecut în aer liber.

Pentru a verifica AQI-ul local, vizitați airnow.gov și introduceți codul poștal în bannerul din partea de sus a paginii de pornire.

Resurse și legături:

AirNow.gov

„Chimia în lumina soarelui”. Observatorul Pământului NASA

Articol susținut de SOMA Sibiu SRL

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)