spot_img
16.3 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cine împarte, parte…

Știri din Județ

Publicitate

Românul are un proverb pentru orice. Că așa ne este firea. Dar, poate, uneori, și instituțiile statului ar trebui să fie mai atente la cum se împart banii publici. Nu de alta, dar, uneori, miroase ciudat….

Publicitate

De ani de zile, Sibiul investește în Agenda Culturală a orașului. Bani frumoși și de felicitat Primăria pentru acest demers. Și Consiliul Local. Și comisia care decide cum se împart banii. Și beneficiarii fondurilor. Mai ales că sunt cam aceiași, an de an. Cel puțin la capitolul sume serioase, tot unii și aceiași au punctaje maxime. Pentru că merită, știu! Nu pentru că există vreun interes ascuns între Primăria Sibiu și oamenii din spatele evenimentelor respective. Nici pentru că membrii comisiei sunt influențați cui să dea bani mai mulți. Acestea sunt simple bârfe din târg…

Am încercat o analiză a banilor alocați pe Agenda Culturală a municipiului Sibiu și mi-a atras atenția cum anumite evenimente iau mereu bani mulți, iar altele, bani puțini. Am citit și criteriile de departajare și regulamentul. Dar, cumva, nu iese socoteala. Evenimente cu același număr de participanți, în aceeași categorie, iau și de 10-20 de ori mai mult ca altele.

Apoi am căutat cine organizează aceste evenimente. Majoritatea sunt asociații, dar sunt și instituții publice. Partea asta cu instituțiile bugetare care beneficiază de fonduri și de pe agenda culturală mă depășește la capitolul înțelegere. Dar, fie și așa. Filarmonica de Stat, care ține de Consiliul Județean Sibiu, este campioană absolută la proiecte câștigate și bani primiți de la Primăria Sibiu. Absolută! Nu dau cifre aici, puteți cerceta chiar voi pe Agenda Culturală. Și puteți verifica și anii anteriori pentru a vedea cum evoluția finanțărilor spre această instituție a coincis cu numirea noului manager.

La capitolul asociații, care fac evenimente, însă, lucurile se complică. Evenimente foarte mari, cu impact internațional, au ajuns să ceară ZERO lei, doar să fie listate pe Agenda Culturală. Altele, cu impact minim local, fără prea multă cultură la mijloc, dar cu mâncare din belșug, primesc sute de mii de lei anual. Dacă ne uităm la organizatori încep să apară semnele de întrebare. Avem festivalurile X, Y și Z organizate de două asociații, ambele controlate de același om. Întâmplător, un om intens folosit de Primăria Sibiu la alte evenimente pentru serviciile sale artistice.

Dar nu este singurul caz. Alte evenimente, tot așa organizate de diferite entități, au în spate un om. Unii spun că prieten din copilărie cu…. înțelegeți voi, ideea. Alte festivaluri culinare (domeniu care, mai nou, este parte din cultură) sunt asociate unor organe media, care așa pot fi mai ușor controlate. Și lista poate continua cu asemenea exemple.

Și am mai găsit ceva. Asociații total diferite, cu evenimente diferite, dar cu bugete identice, inclusiv în detalii. Mai mult, la o analiză a documentației se vede cum asociația 1 face evenimentul 1, dar închiriază echipament și servicii de la asociația 2. Apoi asociația 2 face evenimentul 2 și închiriază echipament și servicii de la asociația 1. Și mișcarea continuă…

Sunt doar câteva exemple. Dar, cum spuneam la început, sunt simple teorii ale conspirației de prin piața culturală a Sibiului. La Primăria Sibiu totul este bine. Agenda Culturală se alocă an de an, pe merit, și banii se împart regulamentar. Până la proba contrarie, cum spun procurorii în comunicatele lor de presă, persoanele sunt considerate nevinovate!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu