0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Personalitatea savantului Onisifor Ghibu, prezentată în cadrul Expoziției Naționale de Filatelie de la Sibiu

Știri din Județ

În data de 16 iunie 2023, în cadrul Expoziției Naționale de Filatelie de la Sibiu, organizată de Asociația Județeană de Filatelie Sibiu (Președinte prof. Nicolae Salade), Dr. Corneliu Beldiman va prezenta personalitatea savantului Onisifor Ghibu, cu ocazia lansării produselor filatelice omagiale (plic, ștampilă), precum și a unei medalii dedicate, toate în cadrul „Aniversărilor Sibiene 2023”, organizate sub egida Primăriei Municipiului Sibiu.

Va rula și filmul documentar dedicat lui Onisifor Ghibu, realizat în 1983 la Aniversarea UNESCO (100 de ani de la nașterea sa) și se vor înmâna diplome aniversare din partea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni. MNCR a editat și două modele de cărți poștale aniversare, care se vor ștampila acum cu ștampila aniversară. Evenimentul are loc începând cu ora 12,30 la Biblioteca Județeană ASTRA, Corp B. 

Lansat în 2023, în cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, proiectul „Personalități ale științei și culturii românești: Onisifor Ghibu – Aniversare 140 (1883 – 2023): Omul, activitatea, opera, moștenirea, memoria” (inițiator și responsabil Dr. Corneliu Beldiman, muzeograf MNCR) își propune cunoașterea detaliată și readucerea în actualitate a aspectelor vieții și operei marelui savant, dar și a valențelor moștenirii sale științifice și culturale, ca și potențarea memoriei realizărilor sale.

Personalitate complexă a ştiinţei şi culturii româneşti, actant și martor al istoriei secolului al XX-lea, traversând cu dârzenie neclintită șapte regimuri sub vicisitudini greu de perceput astăzi, și cu atâta amar suportate de către cei implicați, solid spirit enciclopedic, având contribuții majore în diverse domenii, de la pedagogie (pusă de el pentru prima dată pe baze militante, în slujba ridicării Neamului prin învățătură), la filosofie, istorie, istoria bisericii, organizarea învățământului național pe baze noi, publicistică militantă și culturală, activitate politică etc., Onisifor Ghibu a făcut parte dintre membrii Generaţiei de Aur care au trăit și luptat în efervescenţa creatoare a epocii de prefigurare şi apoi de înfăptuire a Unităţii Naţionale la 1 Decembrie 1918, numărându-se printre Corifeii Marii Uniri.

Un bun prilej este oferit în anul 2023 de împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Onisifor Ghibu (31 mai 1883). Cu această ocazie, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni realizează, în cursul lunilor mai și iunie, mai multe manifestări aniversare publice (evocări, comunicări, prezentări de materiale video, expoziții, emiterea și distribuirea diplomelor aniversare etc.), prin colaborarea cu partenerii din proiect: Biblioteca Metropolitană, București; Muzeul „Casa Mureșenilor”, Brașov; Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov ș.a.m.d..

Pe Muzeul Virtual al Carpaților Răsăriteni puteți consulata mai multe date referitoare la personalitatea lui Onisifor Ghibu: https://www.muzeu.mncr.ro/index.php/component/sppagebuilder/?view=page&id=124

Iar date suplimentare despre evenimentul de la Sibiu, pot fi consultate aici: https://sibiucityapp.ro/ro/events/expozitia-nationala-de-filatelia–aniversari-sibiene–2023-

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș