27.3 C
Sibiu
luni, 22 iulie, 2024

Începe examenul de Evaluare Națională 2023

Știri din Județ

Vineri, 16.06.2023, s-a încheiat etapa de înscriere a elevilor absolvenți din clasele a VIII-a pentru susținerea examenului de Evaluare Națională 2023. Examenul începe luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 21 iunie, se desfășoară proba scrisă la Matematică, iar joi, 22 iunie, proba scrisă la Limba și literatura maternă, anunță Inspectoratul Județean Sibiu.


Probele pentru examenul de Evaluare Nașională pentru absolvenții clasei a VIII-a, încep la ora 9:00. Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.

Publicitate

În județul Sibiu, acest examen se va desfășura în 88 de centre de examen.

Cele mai mari centre de examen sunt la Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu (151 absolvenți), Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu (150 absolvenți), Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu (109 absolvenți) și Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu (106 absolvenți).

Evaluarea Națională pentru elevii din clasele a VIII-a se va desfășura numai în unitățile de învățământ cu personalitate juridică. Se va asigura transportul elevilor din structuri în unitatea cu personalitate juridică și din unități cu sub 10 elevi cu microbuz școlar/transport autorizat, elevii fiind însoțiți de un cadru didactic pe durata transportului.

Primele rezultate vor fi comunicate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul de evaluare naţională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

Candidatul major şi părinţii/reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii/propriului copil numai după afişarea rezultatelor finale, după etapa de soluţionare a contestaţiilor. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal. Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea şi/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore (120 minute), din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare cu datele personale ale elevului (timpul necesar acestei completări fiind de 15 minute). Elevii care doresc să corecteze o greșală taie cu o linie orizontală și completează alături răspunsul considerat corect. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

La solicitarea comisiilor județene/comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din proprie inițiativă, Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naționale poate aproba, în situaţii excepţionale, prelungirea/reducerea perioadelor de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afişare a rezultatelor.

Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi alte asemenea obiecte, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate la  în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiţi în examen.

De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Ei nu pot avea asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Se interzice elevilor candidaţi să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Încălcarea acestor reguli menţionate anterior va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

La părăsirea sălii de examen, candidaţii nu primesc subiectele.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 100% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Lista centrelor de examen pentru EN 8 2023

http://www.isjsb.ro/pesite/Lista%20centrelor%20de%20examen%20la%20evaluarea%20nationala%202023.pdf

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri