21.2 C
Sibiu
duminică, 23 iunie, 2024

Nicu Ștefănuță: Cer un control asupra tuturor azilelor de bătrâni finanțate din bani europeni! (C.P)

Știri din Județ

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (grupul Verzilor/ALE) a adresat o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, ministrului Finanțelor Publice Marcel Boloș și ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu cu privire la problemele alarmante descoperite recent în azilele de bătrâni din țară. Nicu Ștefănuță cere un audit asupra tuturor azilelor care primesc finanțare europeană, astfel încât să se poată identifica eventualele probleme și să se adopte măsuri în consecință, potrivit unui comunicat de presă transmis către mass-media.


Europarlamentarul sibian a solicitat:

Publicitate
  • lista azilelor din România care beneficiază de finanțare europeană;
  • suma totală de bani de la bugetul de stat alocată fiecărui azil în ultimii ani pentru a putea evalua condițiile existente în aceste instituții;
  • informații cu privire la programele și serviciile existente în România în scopul îngrijirii seniorilor și măsurile pe care guvernul intenționează să le adopte pentru a preveni astfel de abuzuri și a asigura respectarea drepturilor și demnitatea acestora;
  • o anchetă riguroasă în legătură cu toate bunurile și proprietățile seniorilor din azilele de bătrâni în ultimii cinci ani, pentru a verifica dacă transferurile de proprietate au fost efectuate legal și nu au fost rezultatul unor infracțiuni sau abuzuri.

Bătrânețea nu este o boală. Cei mai mulți dintre noi ajungem acolo și iată că statul ne parchează la marginea societății uitați, furați și loviți. Mă tem că e la fel pentru copiii din orfelinate, pentru bolnavii din spitale, pentru bătrânii din alte azile. Dacă cei amărâți sunt lăsați pe margine, Europa are rolul să intervină acolo unde statul eșuează. Am cerut și Comisiei Europene să facă un audit lărgit tuturor proiectelor sociale finanțate cu bani europeni din România, pentru a verifica cum sunt tratați bătrânii, orfanii, copiii. Nu putem permite ca banul european să ajungă în mâinile agresorilor” declară Nicu Ștefănuță.

România dispune de aproximativ 700 de azile de bătrâni, dintre care doar aproximativ 150 sunt instituții de stat, iar celelalte sunt deținute de entități private. Este important de menționat că toate aceste aziluri beneficiază de finanțare din partea statului în diverse forme, iar unele primesc finanțare din fonduri europene.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Turist salvat de Salvamont Sibiu

Drumeție în Munții Lotrului, pe Vârful Sterpu

Val de praf saharian peste județul Sibiu

Fată de 15 ani din Sibiu, dispărută

CSC Șelimbăr s-a despărțit de trei jucători

Bărbat dispărut din Miercurea Sibiului

Bărbat dispărut din Sibiu

Crosul Agnitei promite o seară de neuitat

Anunț important de la Ministerul Culturii