spot_img
11.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Bufonerii și scandal la premiera Rigoletto din Piața Mare a Sibiului

Știri din Județ

Publicitate

Marea premieră a Teatrului de Balet Sibiu cu spectacolul Rigoletto, în Piața Mare a orașului, din această seară, a fost umbrită de un scandal între sindicatul artiștilor de la Filarmonică și conducerea instituției. Conflictul vechi între cele două entități a reizbucnit cu o oră înaintea premierei. Artiștii sindicaliști de la Filarmonică s-au simțit furați pentru drepturile artistice. Motivul? Spectacolul a fost transmis live pe Facebook de cei de la Teatrul de Balet Sibiu. Accesul în Piața Mare la spectacol a fost gratuit.


Precum bufonul din opera Rigoletto, membrii de sindicat și-au anunțat supărarea înainte de spectacol printr-un comunicat de presă. „Noi, membrii Sindicatului Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu nu am emis autorizația conform art. 98 (1) din legea nr. 8/ 1996, mai exact nu am autorizat și nici nu ne-a fost solicitat acordul cu privire la aceste drepturi patrimoniale.

Astfel, înregistrarea și difuzarea publică a interpretării noastre din cadrul acestui spectacol, fără autorizația noastră, constituie o posibilă vătămare a drepturilor patrimoniale, motiv pentru care vom acționa pentru repararea prejudiciului împotriva celor care, având la cunoștință despre această situație, au ales să înregistreze și să difuzeze interpretarea artiștilor fără autorizarea acestora”.

Restul artiștilor implicați nu au avut obiecții

Sindicaliștii care au iscat scandalul reprezintă o parte doar din artiștii Filarmonicii de stat Sibiu care au asigurat muzica instrumentală la spectacolul Rigoletto. Pe scenă au fost balerinii de la Teatrul de Balet Sibiu, soliștii și corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, maestru de cor Corneliu Felecan. Dirijorul orchestrei a fost italianul David Crescenzi.

La 22 de minute, după debutul spectacolului și a transmisiei live pe internet a acestuia, Filarmonica de Stat Sibiu a transmis un mesaj presei referitor la subiect: „precizăm că Filarmonica de Stat Sibiu nu a cedat organizatorului evenimentului drepturile pentru transmiterea radio, TV sau online a interpretării.” Altfel spus, conducerea Filarmonicii s-a spălat pe mâini de problemă și a aruncat „bufonul” în curtea Teatrului de balet Sibiu.

Spectacolul de balet Rigoletto este o premieră pentru România

Creat de coregraful Valentin Barteș, cel care a realizat la Sibiu, în anul 2010 primul spectacol de balet în aer liber (Carmen, de Georges Bizet), spectacolul „Rigoletto” reprezintă nu doar revenirea la Sibiu a coregrafului clujean, Valentin Barteș, dar și o premieră absolută, fiind prima dată când acest balet, ce are la bază libretul scris de Francesco Maria Piave, este pus în scenă în România.

VEZI și punctul de vedere al Teatrului de Balet Sibiu pe acest subiect transmis în 21 iulie.

VIDEO transmisia spectacolului Rigoletto

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă