spot_img
17.3 C
Sibiu
miercuri, 01 mai, 2024
spot_img

Noi activități și acțiuni ale polițiștilor de imigrări: peste 100 de străini identificați în situații ilegale, în cinci zile

Știri din Județ

Publicitate

Timp de cinci zile, poliţiştii de imigrări din municipiul Bucureşti şi colegii lor din 18 judeţe au desfăşurat mai multe activități și acțiuni, pe raza de competenţă, având ca scop combaterea migrației ilegale şi a muncii nedeclarate a străinilor pe teritoriul României. Activități au fost desfășurate și în domeniul azilului de către polițiștii din cadrul Direcției Azil și Integrare. Au fost identificați peste 100 de străini în situații ilegale și 516 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare au fost emise.

Publicitate

În perioada 17 – 21 iulie a.c., în domeniul migrației, poliţiştii de imigrări din cadrul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti-Serviciul Depistări și Combaterea Șederii și Muncii Ilegale a Străinilor și cei din judeţele Arad, Brașov, Brăila, Buzău, Cluj, Covasna, Dolj, Galați, Harghita, Iași, Ilfov, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș și Vâlcea au desfăşurat, o serie de activităţi și acțiuni specifice atât cu forțe proprii cât și în cooperare cu alte structuri cu atribuții în domeniu. În acest context s-a acționat pe două paliere: unul fiind partea de prevenire și unul cea de combatere a situațiilor ilegale.

Ca urmare a acțiunilor și activităților desfășurate au fost identificați 109 străini în situații ilegale, 68 dintre aceștia fiind preluați de la alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră).

În urma verificărilor, pentru abaterile constatate au fost dispuse măsuri. Principalele motive care au stat la baza dispunerii măsurilor sunt tentativă la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, nerespectarea deciziei de returnare, ședere ilegală etc..

Pe linie de azil, în perioada de referință, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.423 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, au fost acordate 516 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare.

Totodată, polițiștii din cadrul Centrelor Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Giurgiu și Rădăuți au organizat pentru străinii cazați și beneficiarii unei forme de protecție internațională activități sociale și multiculturale.

La data de 18 iulie a.c., persoanele cazate în Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Giurgiu au avut parte de o zi relaxantă.   Împreună cu colegii noștri și reprezentanți din cadrul Asociației Ecumenice a Bisericilor din România (AIDRom) și Consiliului Național Român pentru Refugiați (CNRR), solicitanții de azil și beneficiarii protecției internaționale au vizitat Muzeul Național al Satului. O zi mai târziu, polițiștii de imigrări, cu sprijinul Fundației ICAR au desfășurat la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți o activitate multiculturală prin care solicitanții de azil și beneficiarii unei forme de protecție internațională au împărtășit gazdelor din Romania rețete culinare tradiționale din țările lor de origine. Totul s-a desfășurat într-o atmosferă veselă și într-un ambient înmiresmat de aromele condimentelor asiatice, africane și europene.
  •  

În două zile polițiștii de imigrări din Arad au preluat de la polițiștii de frontieră peste 40 de străini aflați în situații ilegale

Peste 40 de străini aflați în situații ilegale au fost preluați timp de două zile de polițiștii de imigrări din Arad. Cei mai mulți dintre aceștia au fost introduși în Centrul de Cazare al Străinilor luați în Custodie Publică Arad.

În perioada 19 – 20 iulie a.c., polițiștii de imigrări din Arad au preluat de la polițiștii de frontieră 43 de străini, cu vârste cuprinse între 21 și 46 de ani. Dintre aceștia, 22 sunt din Bangladesh, 12 din Egipt, iar diferența sunt din India, Pakistan, Sri Lanka, Somalia, Tunisia, Turcia și Vietnam.

Din verificări a reieșit că 42 dintre persoanele în cauză sunt bănuite de tentativă la infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Ca urmare a celor constatate, 39 dintre acestea au fost introduse în Centrul de Cazare al Străinilor luați în Custodie Publică Arad, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre. La ieșirea din țară va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Alte trei persoane au solicitat o formă de protecție internațională și au fost conduse la Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara, până la clarificarea situației.

Pe numele unei alte persoane a fost emisă decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile de pe teritoriul țării noastre.

  •  

Polițiștii de imigrări din Brașov au depistat în ședere ilegală doi bărbați din Nepal

Polițiștii de imigrări din Brașov, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, au efectuat un control, la data de 18 iulie a.c., la o unitate de cazare, de pe raza de competență, context în care au fost depistați doi bărbați de 24, respectiv 26 de ani, din Nepal, care se aflau în ședere ilegală.

Din verificări a reieșit că aceștia au intrat legal în România, în scop de angajare în muncă, însă la momentul depistării se aflau în ședere ilegală.

Pe numele persoanelor în cauză, polițiștii au emis decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în termen de 15 zile, iar la ieșirea din țară va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 6 luni, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

  •  

Polițiștii de imigrări din Cluj, prezenți la festivalul Electric Castle

Alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, polițiștii de imigrări au fost în dispozitive, pentru ca zilele de festival să se desfășoare așa cum trebuie.   În acest context, colegii noștri le-au reamintit străinilor prezenți să respecte ordinea publică și scopul pentru care le-a fost acordat dreptul de ședere în România.
  •  

Un bărbat din Sri Lanka aflat în ședere ilegală, depistat de polițiștii de imigrări din Iași

La data de 18 iulie a.c., polițiștii de imigrări din Iași au depistat, pe raza de competență, un bărbat de 40 de ani, din Sri Lanka, care se afla în ședere ilegală.

Ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii de imigrări au stabilit că pe numele persoanei în cauză a fost emisă, la data de 18 mai a.c., decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 30 de zile, însă nu a fost respectată.

Străinul a fost luat în custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

La ieșirea din țară, pe numele acestuia va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de un an. 

  •  

Alți patru străini aflați în situații ilegale depistați de polițiștii de imigrări din Sibiu

În perioada 17 – 21 iulie a.c., polițiștii de imigrări din Sibiu, în urma activităților specifice, au identificat, în situații ilegale două femei și doi bărbați, cu vârste cuprinse 22 și 44 de ani. Dintre persoanele identificate, două sunt din India, una din Maroc și una din Sri Lanka.

Acestea au intrat legal în România, în scop de angajare în muncă, însă la momentul depistării se aflau în ședere ilegală.

Pe numele persoanelor în cauză au fost emise decizii de returnare, iar la ieșirea din țară va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de un an.

  •  

Rezultate obținute de polițiștii de imigrări din Ilfov, în data de 19 iulie

  • Un bărbat din Nepal a fost preluat de polițiștii de imigrări de la colegii lor din cadrul Poliției Orașului Buftea. Acesta se afla în ședere ilegală, fiindu-i emisă decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile.
  • O altă decizie de returnare a fost emisă de polițiștii de imigrări în cazul altui străin, tot din Nepal, care avea permisul de ședere expirat. Acesta nu avea nici aviz de angajare în muncă la societatea unde își desfășura activitatea. Polițiștii au invitat reprezentantul societății la sediul structurii de imigrări, în vederea continuării verificărilor.
  • Opt cetățeni din India, care aveau aviz de angajare în muncă și contract individual de muncă au fost îndrumați către structura de imigrări în vederea reglementării dreptului de ședere. Polițiștii continuă verificările în acest caz și față de societatea comercială.
  •  

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil rămân acţiunile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care contribuie la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare

Iohannis iese la pensie!