Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, găzduiește și coorganizează Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole, desfășurat în cadrul programului Târgul de țară grădină și peisaj legumicol 2023, care va avea loc sâmbătă, 19 august, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului/ Târgul de țară, între orele 10 și 14.
Evenimentul este organizat în colaborare cu grupul Semințe cu suflet și se va desfășura sub forma unui târg de semințe dăruite gratuit, alături de legume, fructe, plante dar și produse care se pot achiziționa. În cadrul Festivalului tomatelor și al biodiversității horticole, vor fi prezenți 35 de expozanți din majoritatea județelor țării, dar și din Republica Moldova. Aceștia vor veni să expună și să dăruiască legume, flori, plante aromatice și medicinale, în limita stocului existent.
,,Acum în toiul legumelor și a fructelor coapte, Târgul de țară va îmbrăca hainele prospețimii și ale abundenței grădinilor românești. Grupul Semințe cu suflet este un spațiu al prieteniei, destinat asigurării existenței și distribuirii gratuite a semințelor reproductibile și a plantelor curate și sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate și apărarea biodiversitatii, dar și a plantelor din grădinile noastre, a informațiilor despre agricultura ecologică sub toate formele și despre plantele care ne înconjoară. Este un grup de pasionați reuniți în jurul unor valori comune, care susțin dreptul oricărui cultivator, amator sau cu experiență, de a avea acces la semințe reproductibile sănătoase. Grupul încurajează pe toți cei care sunt pasionați de grădinărit, să înmulțească semințele primite și să le dăruiască mai departe. Piețele organizate de grupul Semințe cu suflet sunt un spațiu convivial, destinat circulării semințelor curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză. Prin gestul lor voluntar de a salva semințe și de a le distribui, membrii grupului Semințe cu suflet ne îndeamnă și pe noi să le înmulțim și să le dăruim mai departe. În acest sens, vom primi sfaturi despre cum să alegem legumele de la care dorim să păstrăm semințele și modul de păstrare a acestora. La fel ca dintotdeauna, cei care dăruiesc semințe, dăruiesc prosperitate și diversitate: chiar și membrii grupului fac schimburi între ei; iar prin trudă, din câteva semințe, se pot cultiva și înmulți în timp poate mii de alte plante.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.
Ca parte a evenimentului, în cadrul programului Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol, se vor desfășura și ateliere gastronomice folosind din abundență legumele din grădinile de zarzavaturi aflate în lunca muzeului.
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Faptul ca ne tineti conectati la evenimentele ce se desfasoara la Muzeul ASTRA,si nu numai, ne onoreaza ne ajuta sa ne facem timp pt a le vizita. Va multumesc pt efortul dv de a ne tine la curent cu ceea ce constiuie noutati ,in diferitele locatii ale orasului .FELICITARI!