spot_img
10.7 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

„De la fier la lemn, până la lut și fir de lână” – un eveniment care reunește șapte tipuri de ateliere meșteșugărești

Știri din Județ

Publicitate

De la fier la lemn, până la lut și fir de lână!  – este denumirea unui eveniment care reunește șapte tipuri de ateliere meșteșugărești organizate în opt locații din Muzeul în aer din Dumbrava Sibiului. Acestea fac parte din proiectul Animă ASTRA! și vor fi organizate de și la Muzeul ASTRA în perioada 24 – 27 august, între orele 11.00 și 17.00. Printre atelierele organizate aici regăsim pe cele de olărit, ardere ceramică, confecționat unelte agricole din lemn, arhelogie, animații culturale (Jandarmul și Invățătorul Rural) și croitorie.

,,Animă ASTRA este un proiect cultural care apropie meșteșugul de lumea  contemporană și viața de la oraș, aduce în fața publicului vizitator practicile arhaice și instrumentarul tradițional specific fiecărui tip de atelier. Prin aceste practici tradiționale evidențiem latura ecologică a obiectelor, materialele folosite fiind din natură, vizitatorii muzeului putând descoperi aceste resurse și utilitatea lor: lutul pentru obiecte din ceramică arderea pentru rezistență și decorarea acestora cu pigmenți naturali; tipurile de lemn folosit pentru instrumentarul casnic și de grădină; țesăturile obținute din fibre vegetale și animale (colorate cu substanțe naturale) croite, croșetate sau împâslite; etc. Vizitatorii Muzeului ASTRA din Dumbrava Sibiului vor putea participa la atelierele meșteșugărești organizate în cadrul proiectului Animă ASTRA! , excepție făcând atelierele de arheologie care se vor desfășura în perioada 25-31 august.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA

„Proiectul Animă ASTRA! transmite un mesaj constructiv în contextul Anului European al Competențelor 2023 (The European Year of Skills 2023). În acest mod sunt promovați meșteri cu abilități practice și teoretice indiscutabile. Meșterii și meșteșugurile tradiționale specifice fiecărei zone constituie direcții de dezvoltare a unui turism cultural sustenabil.”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului

REPERE

În perioada 24-27, se vor desfășura următoarele ateliere:

-olăritul și confecționarea obiectelor utilitare din ceramică la gospodăriile de olari Oboga (jud. Olt), Găleșoaia (jud. Gorj), între 24 – 27 august, de joi până duminică, iar la Gospodăria din Horezu (jud. Vâlcea), între 25-26 august, vineri și sâmbătă. 

-ateliere de ardere a ceramicii care vor ilustra metode de ardere într-un cuptor tradițional la gospodăria Găleșoaia Nouă (jud. Gorj), vineri 25 august 2023.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune